Mleko i mlečni proizvodi

Uobičajeno je da se mleko pasterizuje na 80 stepeni Celzijusa. Zašto se to radi?

Zvanična nauka o ishrani kaže da je to “iz preventivnih razloga” da naš organizam ne bi napale bakterije i drugi mikroorganizmi iz sirovog mleka koji su, tobož opasni po zdravlje.

Nauka o prirodnoj ishrani opovrgla je ovu tezu i za to postoje brojni i uverljivi dokazi koje  sve više prihvataju i lekari zvanične medicine.

Stvarni razlog pasterizacije mleka sasvim je prizeman: tako konzervisano mleko trajnije je i samim tim pogodnije  za transport, i trgovanje, dakako.

Danas imamo “kratkotrajno” i “dugotrajno” mleko, a oba su, nažalost, pasterizovana, s tim što ovo drugo ima i specijalnih dodataka koji ga “podupiru” i čine dugo uptrebljivim ali beskorisnim, čak štaviše, štetnim jer je, ustvari, mrtav proizvod.

Samo,organski proizvedeno, nepasterizovano i nekuvano mleko, donekle (ali samo donekle) je upotrebljivo u svrhu ljudske ishrane. Takvo preporučuju neki od autoriteta presne ishrane.

Malom detetu majčino je mleko  jedina hrana u kojoj je sadržano sve za rast i  zdravlje. No to nije slučaj i sa mlekom domaćih životinja (najčešće kravlje i kozije) jer je sastav tih mleka bitno drugačiji i samim tim malo prihvatljiv. Ta mleka treba koristiti, dakle, samo u izuzetnim situacijama, npr. kada majka nije (iz raznih razloga) u mogućnosti da doji sopstveno dete. Tada se kravlje mleko razblažuje, u tačno propisanom odnosu, sa vodom.

Ipak, danas se ishrana (dece pogotovu) ne može zamisliti bez kravljeg mleka i mlečnih proizvoda, što je gotovo tragična situacija. Da je kravlje mleko bar proizvedeno na „normalan“ i prirodan način, organskom proizvodnjom to bi se, u malim količinama i moglo koristiti, ali ovakvo kako se danas, bezobzirno i nemilosrdno“štancuje“ naprosto je anti-zdravlje! Puno hemikalija raznih, nebrojenih i nemogućih, i povrh svega još i pasterizovano! I nije ni čudo što je današnja populacija suočena sa strašnim i bizarnim „bolestima obilja“ koje ljudi pre samo dva stoleća nisu mogli ni da zamisle. I vremenom, u skladu sa „napretkom“ pojavi se čudna i nemoguća bolest poput, npr. kandide.

Jedina prednost kravljeg mleka (pod ovim izrazom podrazumevam isključivo sirovo, organski proizvedeno) je ta što sadrži (a to je slučaj i sa jajima)  famozni vitamin b12 koji je jedno od najspornijih pitanja u ishrani presnom, biljnom hranom. Sve drugo jedva da je vredno razmatranja.

PS koristan i upečatljiv video sa ovom temom:  http://www.youtube.com/watch?v=1Dl7ipNzYsM

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s