Minerali

Minerali su elementi kojih ima u prirodi i neophodno su potrebni za životne funkcije ljudskog organizma. Svaki pojedinačni mineral važan je za životne funkcije i izgradnju hormona i drugih molekula, kao i aktivnost enzima.

Najčešće ih ima u hrani, u obliku hemijskih jedinjenja koja se nazivaju soli. Ima ih i u vodi u obliku rastvorljivih jona.

Kalcijum, kako se smatra, najvazniji mineral, bitan je za izgradnju kostiju i zuba. Kalcijum se nalazi u većem broju biljaka ali je „najpoznatiji“ onaj iz mleka i mlečnih proizvoda (verovatno „preživi“ pasterizaciju i kuvanje pa se može pretpostaviti da ga ima i u tako „prerađenom“ mleku). No, danas je poznato (novija istraživanja na ovom polju dokazala su to) da ovaj kalcijum ne odgovara ljudskom organizmu, i da je onaj iz biljaka puno poželjniji, a ima i onih koji tvrde, da je jedino poželjan.

Gvozdje, mineral kojim se vrši prenos kiseonika uz pomoć crvenih krvnih zrnaca u sve delove tela. Ima ga u pasulju, sočivu, soji i drugom povrću. Takođe i u žarnoj koprivi.

Magnezijum, veoma važan mineral koji regulise funkcije mišića i nerava, stabilizuje srčani ritam i jača skeletni sistem. Ima ga u , bananama, kiviju, avokadu, jezgrastom voću, semenkama, povrću (krompir, pasulj) integralnim žitaricama itd.

Fosfor, mineral bitan za kosti i zube. Ima ga u biljnoj, presnoj hrani.

Kalijum, mineral koji pomaže telu da održi balans vode u krvi i tkivima. Ima ga u, bananama, citrusnom voću, povrću (mahunarkama),  itd.

Cink, mineral bitan za normalan rast, imunitet i zarastanje rana. Nedostatak cinka manifestuje se poremećajima poput anoreksije (gubitak apetita, bolest mršavosti), ageuzije (gubitak čula ukusa) i anozmije (gubitak čula mirisa). Cinka ima u jezgrastom voću, pasulju, soji, integralnim žitaricama, presnom mleku i proizvodima od mleka.

2 mišljenja na “Minerali”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s