Bazne (alkalne) i kisele namirnice

Ovo je jedno od ključnih poglavlja u ishrani presnom hranom. Krv u ljudskom organizmu sastoji se od 80% baznih materija i 20% kiselih. Dakle, neophodno je potrebno da pravilnim unošenjem namirnica ovaj odnos održavamo.

U slučaju (a to je i najčešće) da su unesene namirnice pretežno kisele, naši organi izlučivanja, najpre bubrezi, podvrgnuti su teškom opterecenju što posle višegodisnjeg i višedecenijskog „maltretiranja“ neminovno dovodi do bolesti.

Suvise kiseli sastojci talože se svuda u organizmu i začepljuju, zakrečavaju i opterećuju organe. Tako nastaje zakrečenje arterija, reumatizam, bolesti bubrega, kamen u žuči, glavobolje i mnoge druge bolesti.

Jedna od teških posledica prekiseljavanja organizma jeste manjak kalcijuma. Tako se u procesu metabolizma kalcijum oduzima kostima i zubima pa dolazi do lakog preloma kostiju, oštecenja zglobova kuka pa i kičme.

Prezasićenost organizma otpadnim materijama truje krv i  izaziva bolesti.

Dakle, u hemijskom procesu prilikom metabolizma nastaju kiseline i baze koje bi trebalo da se unose u tačno ( ili bar približno) određenom odnosu 20:80 da bi organizam funkcionisao  „ispravno“ odnosno, optimalno. Od ključne je važnosti da u nas organizam unosimo pravilan odnos baznih (alkalnih) i kiselih  namirnica.

Potpuno alkalne namirnice koje stvaraju bazne materije u metabolizmu jesu: slatko voće i sve vrste povrća.

Namirnice koje treba izbaciti iz jelovnika jer su stoprocentno kisele jesu: meso, životinjske masti, rafinisano ulje (zejtin), sve vrste hleba, beli šećer, kuhinjska so i sve prerađevine u čijoj su osnovi ovi proizvodi.

Po svemu sudeći, ni svo voće nije bazno već ima priličan broj i kiselog. Na ovo treba naročito obratiti pažnju jer prilikom čestog unošenja većih količina kiselog voća u organizam može doći do veoma štetnih posledica po organizam. Ovde se treba rukovoditi pravilom: kiselo je kiselo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s