Lipidi (masti)

Lipidi (masti i ulja) u zvaničnoj nauci o ishrani jesu  „veoma važni za uravnoteženi režim ishrane“. Dnevne, metaboličke potrebe jesu 10-20 grama. Time se postiže apsorpcija veoma važnih molekula (vitamini rastvorljivi u mastima A, D, E i K)

U ishrani presnom hranom lipidi se u organizam unose putem koštunjavog voća (orah, lešnik itd.) i semenja uljarica (suncokret, bundeva itd.)

Oficijelna nauka o ishrani preporučuje relativno male količine lipida, što je stav i prirodne nauke o ishrani, s tim da ovde procenat masti ne prelazi 10 %.

Svinjsku mast i rafinisana ulja (zejtin) treba sasvim izbaciti, i to odlučno, iz ishrane jer su prilikom rafinacije na veoma visokim temperaturama, enzimi lecitina potpuno uništeni i dobijeni “ proizvod“  gotovo da je više je hemijski nego prehrambeni, .

Opis procesa rafinacije suncokretovog ulja, koji sledi, normalnom čoveku deluje kao horor priča, no to je u prehrambenoj industriji uobičajeno i nikoga „ne tangira“.

Dakle, iz neoljuštenog suncokretovog semena na visokoj temperaturi uz „pomoc“ derivata nafte heksana izdvaja se ulje. Da bi postalo jestivo potrebno je da prođe šest faza rafinacije.

Pošto  se mešavina ulja i razređivača odvoji od semena, razređivač bi trebalo da, na temperaturi od oko 150 stepeni Celzijusa, ispari. Ipak, tragovi razređivača ostaju u industrijski dobijenim uljima. Potom se tako dobijena ulja tretiraju na sledeće načine: „vađenjem gume“, rafinisanjem, izbeljivanjem i „dezodorizacijom“, kako bi se dobilo rafinisano ulje. Pri „vadjenju gume“ gube se fosfolipidi, uključujući lecitin, kao i polisaharidi. Pri tom se lecitin odvojeno prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Proces rafinacije  ulju oduzima i slobodne masne kiseline, kao i minerale – kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Ulje i dalje zadržava pigmente i obično je crveno ili zuto u toj fazi prerade. Pri „izbeljivaju“ ulju se oduzimaju hlorofil i beta-karoten, kao i neke prirodne policiklične i aromatične supstance. Dezodorizacija ulju oduzima aromu i slobodne masne kiseline, kao i jake mirise i neprijatan ukus, koji nije bio prisutan u prirodnom ulju u semenu pre pocetka prerade. Dezodorizacija se vrši na izuzetno visokim temperaturama od 240 do 270  stepeni Celzijusa (!), i to u trajanju od 30 do 60 minuta.

Lično, godinama već, koristim hladno ceđeno ulje suncokreta, koje je, doduše, skuplje više nego duplo od rafinisanog, što je nelogično s obzirom na način proizvodnje.

Ulje od organski proizvedenog suncokreta ima opravdanje za svoju visoku cenu jer se teže suncokret proizvodi na organski način, nego na konvencionalni.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s