Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati jesu jedinjenja koja potiču iz hrane biljnog porekla i predstavljaju važan izvor energije za ljudski organizam. U stvari: NAJVAŽNIJI. Prema zvaničnoj nauci o ishrani UGLJENI HIDRATI dele se na proste (monosaharidi) i složene (polisaharidi) . Prosti ugljeni hidrati,  prema prirodnoj nauci o ishrani, a to su oni iz voća,  NAJKORISNIJI su ljudskom organizmu. Glukoza je prost šećer koji je glavni izvor energije u ljudskom organizmu. Unošenjem iz voća, glukoza je gotovo trenutno energija ili gorivo za ćelije u organizmu, što nije slučaj sa složenim šećerima koji se u organizmu razlažu do prostog šećera. Složeni ugljeni hidrati nalaze se u žitaricama, mahunarkama, korenastom povrću … To je, u stvari SKROB koji se o organizmu tokom procesa varenja pretvara u glukozu. Prednost skrobnih namirnica je što se one sporo razlažu i vare pa tako ne dolazi do nagle proizvodnje insulina kao što je to slučaj kod prostih šećera iz rafinisanih ugljenih hidrata.

Integralne žitarice, kaže se u zvaničnoj nauci o ishrani,  predstavljaju „najbolji izvor složenih ugljenih hidrata“.Takođe prema zvanicnoj nauci o ishrani: „Rafinisani ugljeni hidrati (beli hleb, beli pirinač, bela testenina, hrana i napitci zaslađeni (belim) šećerom, daju energiju, ali imaju manju hranljivu vrednost…“ Ovde imamo implicitno priznanje beskorisnosti rafinisane hrane, odnosno superiornosti presnih (i ne samo presnih) namirnica biljnog porekla.

Ugljeni hidrati (jednostavni šećeri iz voća i povrća treba da obezbede najmanje 80% ukupne energije koje telo troši. Suviše unešenih RAFINISANIH ugljenih hidrata, što je danas čest slučaj, štetno je i „donosi“ obolenja kao što su: gojaznost, povišeni krvni pritisak ali i dijabetes, i druge hronične bolesti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s