Uloga čajeva u očuvanju zdravlja i lečenju bolesti

Biljni čajevi igraju značajnu ulogu u lečenju gladovanjem, i presnoj ishrani uopšte. Na primer, slavni narodni lekar Rudolf Brojs (Rudolf  Breuss) u tri najvažnije stvari za zdrav život ubraja i redovno (svakodnevno) ispijanje čaja od žalfije (kadulje).

Kako prirodna ishrana ne podrazumeva ništa kuvano, može na prvi pogled da izgleda čudno da se biljke i mešavine biljaka termički obrađuju, odnosno kuvaju. U stvari, većina biljnih čajeva ne kuva se, već se preliva vrelom vodom i tako preliveni odstoje, najčešće 10 minuta. Međutim, neke biljke se i kuvaju, jer tek kuvanjem, u tačno određenom vremanu, lekoviti sastojci se oslobađaju iz biljke.

Tako, jedna od najvažnijih biljaka u spravljanju čajeva, već pomenuta žalfija (postoje čak tvrdnje da ko redovno pije čaj od zalfije neće se nikada razboleti) mora da se kuva tačno tri minuta. Posle tri minuta kuvanja iz zalfije ispare etarska ulja i samo takav čaj se može unositi u organizam. Zalfija prelivena vrelom vodom, može samo poslužiti za ispiranje obolelog grla i ne unosi se u organizam. Etarska ulja prisutna u čaju, u tom slučaju, veoma su korisna.

Posle tri minuta kuvanja žalfije oslobađa se jedan, životno važan ferment izuzetno značajan za sve žlezde, kičmenu moždinu i diskove. I to je ono što je lekovito i zbog čega čaj od žalfije, ovako pripremljen, treba piti svakodnevno.

Čaj od žalfije, najvažniji je od svih čajeva.

Čaj od krompirove ljuske kuva se 2-4 minuta.

Veoma važan čaj za nerve od jabukove ljuske kuva se 3-6 minuta. Ako se redovno pije, najbolje pred spavanje, naši živci biće mirni i na taj način celokupno zdravlje će biti na poželjnom nivou.

Koliko mi je poznato i čaj od šipka spravlja se kuvanjem jer se tek tada, navodno,  iz ploda šipka  izdvaja ono najvažnije. Takve tvrdnje postoje, međutim nisu proverene i treba ih uzeti sa rezervom. Zbog toga,najbolje je spravljati sok iz ploda šipka držanjem samlevenih plodova određeno vreme u čistoj vodi (zavisno od temperature vazduha, potrebno je paziti da ne fermentira), što i sam praktikujem već duži niz godina.

Neke biljke, većina zapravo,  „kuvaju se“ ispod tačke ključanja, to jest, prelivaju se vrelom vodom.

Bitno je napomenuti da se čaj pije hladan ili mlak a nikako vreo, kako je najčešće, i uobičajeno da se piju čajevi. Sa gledišta zdrave, prirodne ishrane, ispijanje vrelog čaja nije preporučljivo.

Zašto ne piti vreo čaj?

Pre svega zato što je to, „šok za nerve i bič za srce“ kako kaže veliki poznavalac ishrane presnom hranom Ernst Ginter (Ernst Gunter). Osim toga, vrela pića „omekšavaju, ozleđuju i uništavaju sluzokožu i slabe  prirodno čulo ukusa“.

Treba još reći da se čaj, u pravilu, pije nezaslađen , izuzetno ako je naročito gorkog i neprijatnog ukusa, može se staviti malo žutog šećera.

Kako ne treba piti vrela pića, isto tako ne treba piti ni ledena, što se često događa sa vodom za vreme letnjih vrućina koja se drži u frižideru, što je apsolutno štetno. Lično, vec godinama pijem vodu koja stoji na sobnoj temperaturi zimi, i na dnevnoj za vreme leta.

Dakle, sve treba koristiti kako nam priroda daje, pa tako i vodu. Da ne spominjem ljubitelje piva (preporučujem čaj od hmelja umesto gore navedenog napitka) koji to piće ne mogu ni da zamisle ako nije „propisno“ ohlađeno. „Kao zmija“, to je izraz oduševljenja kada rosna, ledeno hladna flaša dospe u ruke obožavaoca ovog pića.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s