Uređaji potrebni za prirodnu ishranu

„Kuhinja“ za ishranu presnom hranom (kuhinja budućnosti) može biti i vaša dnevna soba! Nikakva grejna tela (šporeti razni, pećnice obične, pećnice mikrotalasne, „indukcione“  grejne ploče, tobož posebne) nisu potrebna za ovakav način ishrane.

Nema isparavanja štetnih po zdravlje (ali i po namestaj i zidove) pa samim tim  ni „aspiratora“ za odvod isparenja i gasova. Sve sto vam je potrebno to je pult (može i običan trpezarijski sto) za seckanje, rendanje i ceđenje povrća i voća, kao i za mlevenje žitarica i mahunarki.sokovnik-za-hladno-cedjenje_slika_L_11156265

Od „alata“ potreban vam je, pod broj jedan dobar sokovnik . To je glavno oruđe, uobičajeno je centrifugalni, mada sa gledišta očuvanja vitalnih elemenata, bolji je svakako “ koji radi na pritisak“ tj. hidraulični.  No s obzirom na njegovu visoku cenu dobro može poslužiti i jednostavan ručni sa ručicom na okretanje, ili pak „obični“, centrifugalni veće snage min. 800 KW  koji može cediti cele plodove voća ili povrća. Jeftin a koristan.

Potom blender (mikser) potreban naročito osobama sa slabijim kvalitetom zuba, mada je u presnoj biljnoj ishrani preporučljivo dugo žvakanje koje pored toga što doprinosi boljoj apsorpciji hrane dobro i sa gledišta zubala i desni. Danas postoje kombinovani uređaji (sokovnik, blender, mlin itd.) ujednom, no svakako je bolje i sigurnije rešenje pojedinačni uređaj.

Još, mlin za mlevenje kafe (u kome necete mleti kafu) isto tako, veće jačine. Služi za mlevenje žitarica (pšenica, ovas, ječam, integralni pirinač, heljda itd.) zatim mahunarki (pasulj, soja, bob itd.) Ovaj mlinčić je sve manje  potreban pošto se u poslednje vreme radi naklijavanje žitarica pa i mahunarki.

Takođe treba imati i ručnu mašinicu za mlevenje oraha, lešnika i badema, kao i rende i cediljku. I to je sve.

U ishrani presnom hranom jedino se kuvaju čajevi, za šta vam je dovoljan i običan, mali rešo na struju ili plin. U stvari, većina čajeva se i ne kuva doslovno, već se preliva vrelom vodom. U poslednje vreme gotove biljne tinkture postepeno potiskuju klasično pripremanje čajeva i vrlo je verovatno da će u skorijoj budućnosti  kuvanje biljnih čajeva biti sasvim napušteno.

Tako, pored mnogobrojnih ušteda, od kojih je na prvom mestu, „ušteda“ zdravlja, imate uštedu i na potrebnu energiju za kuvanje (struja, gas, čvrsto gorivo itd.)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s