Značaj vode po zdravlje

Voda predstavlja osnovnu materiju za ljudski organizam. Putem vode  hranljive materije i osnovni elementi prenose se  u sve delove organizma, a takođe  i izlučuju  (eleminišu) se otrovi iz organizma. Voda učestvuje u biohemijskim procesima u organizmu, kao što je varenje belančevina (proteina) i ugljenih hidrata i njihovo pretvaranje u molekule.

Zvanična nauka o ishrani tvrdi da voda, izmedju ostalog, služi i „da zaštiti neke osetljive delove sistema, kao što su mozak, oči i kičmena moždina“. Osim toga pomaže i u regulisnju telesne temperature. Ovo je, po svemu sudeći, tačno, ali dovoljne količine vode u organizmu štite i sve druge organe, a posebno je potrebna za krvotok jer sprečava emboliju. Takođe značajno utiče na sniženje krvnog pritiska i uopšte, značajno poboljšanje rada kompletnog organizma.

Dehidracija je, danas, jedan od najvećih zdravstvenih problema jer su se ljudi naprosto odvikli od pijenja vode i prigrlili razna druga pića „obogaaćena“ belim šećerom, da ne govorimo o onim „pravim“ na bazi alkohola, kofeina, teina itd. Međutim voda se NE MOŽE zameniti nijednim drugim pićem! Sva druga pića ne mogu izvršiti ulogu vode jer nemaju takvo svojstvo, čak štaviše izazivaju suprotan efekat: DEHIDRACIJU.

Jedina, adekvatna zamena za izvorsku vodu jeste ona iz voća i povrća, i zato ako unosimo velike količine voća i povrća, obaveznu količinu unosa izvorske vode možemo znatno smanjiti pa i sasvim zameniti. Ipak, čak i tada, po nekim autorima, delom treba uneti i običnu vodu. A ima i stručnjaka koji izvorsku vodu zbog svog sastava uopšte ne preporučuju a umesto nje zastupaju unos destilisane vode, tj.“sasvm čiste“ i oslobođene svih primesa iz zemljišta kroz koje protiče.

Najvažniji sastojci izvorske vode jesu minerali kao: kalcijum, magnezijum, fluor, natrijum i mangan.

Koliko treba piti vode dnevno?

Ovo zavisi i od godišnjih doba (uz doba starosti čoveka) ali smatra se da je za odraslog čoveka, dovoljno  dva litra  dnevno, a za vreme letnjih vrućina neretko ide i preko toga, zavisno od fizičke aktivnosti.

Bitno: nikada ne piti vodu iz gradskog vodovoda! Iz razloga jer je hlorisana i samim tim izuzetno štetna. Ako niste u mogućnosti imati vodu sa planinskog izvora, onda će, kao zamena moći da posluži i neka od kvalitetnijih i proverenih (dobro proveriti!) voda flaširanih, mada se sa sigurnošću ne moze tvrditi šta sve sadrže u sebi kao konzervans. Verovatno i tu ima (iako ste skupo platili) štetnih materija, pa u skladu sa moralnim profilom vremena, i bogat repertoar trikova proizvođača, kao npr. kombinovanje sa „česmovačom“, ali je, svakako i takva prihvatljivija od stoprocentno hlorisane iz vodovoda.

Zanimljivost. Veliki pisac Franc Kafka u svojim dnevnicima zapisao je kako je ustanovio da je njegova neizlečiva bolest posledica toga što nikada nije pio vodu! Kako se (koliko mi je poznato) hranio vegetarijanski, verovatno je pio, isključivo, voćne sokove ali da li su ti sokovi bili isključivo od ceđenog voća ili veštački proizvedeni, teško je reći.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s