So za posipanje ulica u hlebu i kobasicama

U omiljenoj nam prodavnici životnih namirnica koju svakodnevno posećujemo iznenadjenja svake vrste moguća su i događaju se periodično. Prođe izvesno vreme „idile“ pa izbije afera.

Nekada je kod nas, oni koji duže pamte sećaju se, bila velika afera sa tragičnim epilogom, sa tzv. rakijom, odnosno otrovom u litarskim staklenim flašama (metil alkohol) koji se prodavao pod nazivom „šlivovica“. Bilo je brojnih žrtava tog proizvoda širom zemlje.

S vremena na vreme pojavljivale su se uznemirujuće vesti u medijima da je ovaj ili onaj proizvod „ozračen“ kao posledica černobilske nuklearne katastrofe. Sećam se da je „na tapetu“ bila mesnata slanina, uvezena iz neke skandidavske zemlje, ako se dobro sećam… Takođe, bila je afera i sa povrćem, zelenom salatom, uvezenom iz neke države u neposrednom okruženju Rusije… Zatim genetski modifikovana soja. Pa afera lude krave.

U skorije vreme bila je afera sa belim (kristal) šećerom u kojem su otkriveni metalni opiljci. I još skorije, afera  sa krastavcima proizvedenim u, ako se ne varam, Španiji, koji su, navodno, sadržavali neki virus opasan po zdravlje.

Pre kojih mesec dana u medijima pojavila se vest da jedno od omiljenih bezalkoholnih, „osvezavajućih“ pića, popularno širom sveta, u sebi sadrži  izvesne dodatke (konkretno karamel za bojenje) koji su kancerogeni! Iz kompanije je, hitno  stigao demanti, no senka sumnje je ostala.

Pre nekoliko dana (10. 03. 2012.) mediji su preneli neverovatnu, i krajnje bizarnu vest. U Poljskoj je vlast povukla iz prodaje više od 230 tona hleba, kobasica, turšije i drugih namirnica nakon sumnje da ta hrana u sebi sadrži industrijsku so koja se, inače, koristi za posipanje ulica u zimskom periodu! Uhapšeno je 5 osoba iz nekoliko kompanija na zapadu i severu Poljske, koje su prodavale ovaj nemogući  supstitut za kuhinjsku so (koja je, takodje, strožije gledano, nepoželjna i služi  kao nadomestak morske soli) i na toj „spretnosti“ i „snalažljivosti“, razume se, masno profitirale.

Kada je „oplodnja kapitala“ u pitanju, čini se da je danas u svetu sve dozvoljeno, jer cilj opravdava sredstva. Izbila je velika afera a zvaničnici poljske vlade govore da je to težak udarac i ljaga koja je od strane nekoliko neodgovornih pojedinaca, bačena na, inače, u Evropi cenjenu poljsku prehrambenu industriju.

Da li znamo šta kupujemo?

U elegantno i šareno upakovanim proizvodima, ubačenim u kutije, kese, tegle i flaše, može se skrivati svakojaka „mandža“ zaslađena belim šećerom, zasoljena, dozvoljenom, kuhinjskom solju, „obogaćena“ aditivima sintetickog porekla, koja prija našim nepcima, no bezbroj hemikalija o kojima možemo sitnim slovima na etiketama čitati, svakako ne doprinose napretku i očuvanju našeg zdravlja.To je van sumnje. A sadržaj pojedinih proizvoda npr. jeftinih kobasica, na ivici je kriminalnog.

U zdravstvenom i sigurnosnom pogledu, oni koji su se odlučili za prirodnu ishranu, svakako su u daleko povoljnijem položaju, jer kupuju neprerađene proizvode. Sama ta činjenica donosi veliku prednost, i opasnosti od štetnih dejstava na organizam ( ili eventualno akutno trovanje) svedene su na minimum.

Kupiti organsko proizvedeno povrće, voće, žitarice, uljarice, mleko i jaja, znači sigurnost u najvećem procentu! Nema dodataka karakteristicnih za prerađene proizvode i to je sjajna okolnost. Nema rafinacije, izvanredno povoljna situacija i zdravlje u našim rukama. Sami pripremamo jela od sirovina, i niko nam ne može podmetnuti so za posipanje ulica, npr.

Nije li dovoljno uverljivih razloga da je daleko bolje hraniti se presnom (prirodnom) hranom, nego zavisiti od sreće prilikom „izvlačenja“ sa polica prodavnica prehrambene industrije?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s