Tvrd je orah, voćka čudnovata

orasi free

Orah je, nema sumnje jedna od najzahvalnijih i najkorisnijih namirnica u živoj, presnoj ishrani. I da ga nema, trebalo bi ga izmisliti… U našoj zemlji ova „voćka“ neobično je popularna i cenjena od davnina, i teško se može naći domaćinstvo u kojem nema ovih korisnih plodova.

Koriste ga, kako oni koji se hrane na uobičajen, konvencionalan način, tako, (i jos više) oni koji se hrane prirodnom hranom. O orahu su ispisani hvalospevi, o njegovoj moći i blagotvornom dejstvu na organizam i zdravlje. U narodu ima, gotovo mitsku vrednost, a njegovo obavezno prisustvo u božićnjem ritualu, govori u prilog tome… Ima i tvrdnji da deluje kao afrodizijak. Nema stručnjaka, iz bilo kojeg „tabora“, koji ne podvlači njegovu korisnost po ljudski organizam.
Pravljenje poslastica danas je nezamislivo bez mlevenih oraha. Kolači, torte, pite, štrudle, šta sve ne. „U sve se meša“ kažu domaćice i svuda „pasuje“.
U ishrani presnom presnom hranom tek svi njegovi kvaliteti dolaze do izražaja, jer se koristi u prirodnom stanju, samo samleven. Izbegava, na taj način, sudbinu prolaska kroz „pakao“ rerne na 200 stepeni Celzijusa. Koristi se, u kako u slatkim jelima, tako i u slanim. Podjednako se dobro „uklapa“ i daje ton jelu ili poslastici. O njegovoj vanrednoj hranljivoj vrednosti svi hvalospevi, uglavnom su na mestu, na sreću onih koji ga redovno koriste.

Jezgro oraha prava je riznica antioksidanata ( enzima, minerala i vitamina) kao što su kalcijum, magnezijum, cink, fosfor, vitamin E, (tokoferol) itd.Osim toga bogat je i proteinima i u prirodnoj ishrani, na neki nacin služi kao zamena za meso ( ako uopšte treba tražiti zamenu za tu, po zdravlje, štetnu namirnicu? )Takođe, sadrži i lipide koji su daleko poželjniji od onih iz rafinisanih ulja ili svinjske masti. No ovde je, ipak, potrebno napomenuti da ne treba preterivati sa unosom većih količina odjednom jer je bogat MASNOĆAMA kojih ljudski organizam potrebuje u sasvim malim količinama, i prevelik unos deluje štetno po krvne sudove jer masnoća je masnoća. Takođe, ima preosetljivih osoba koje su alergične na plod oraha i orašastih plodova uopšte, i oni trebaju biti  oprezni i unositi sasvim malu količinu odjednom jer reakcija organizma može biti i veoma žestoka.

Velika prednost oraha je u tome što se, gotovo isključivo,  uzgaja bez hemijskog tretiranja, barem je tako na selu u manjim zasadima. To je zaista redak slučaj danas kada je svaka voćka pod torturom hemije.

Kod nas postoji duga (i korisna) tradicija sadnje orahovog drveta, što govori da je cenjen od „starih vremena“. Na selu je danas mnoštvo starih, džinovskih stabala koji gotovo redovno donose obilje plodova najrazličitijih oblika i veličina. Zbog njegove visine „nebu pod oblake“ nikom nije palo na pamet da pokuša da ga „zapraši“ ili oprska hemijom. To je gotovo fizicki neizvodljivo, na srecu.Ovo je otporno drvo na biljne štetočine, takva mu  je, jednostavno, priroda, i koliko mi je poznato, ništa ga ne napada.Verujem da se i novi, mladi plantažni zasadi, takođe ne tretiraju, iako nisam stoprocentno siguran. Takodje nisam primetio da neko uz stabla stavlja veštacko đubrivo da bi pospešio rast, „napredovanje“ i ,naravno, prinos. Ni to nije u tradiciji i nema potrebe za tim. Orah ima duboki koren, i sve što mu je potrebno izvlači iz dubine zemlje.

Orah, danas na selu, najzahvalnija je voćka jer ne traži, doslovno nikakvu negu. Seljak, jednostavno pokupi na jesen plodove, opale po travi, i to je sve. Ništa jednostavnije. No, u poslednje vreme, dogodi se da se plodovi ne pokupe i da se njima goste veverice, a što ostane, prosto istruli. To je novi „trend“ o čemu će posebno biti reči u nekom od narednih članaka.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s