Hleb, jedna neobična mogućnost

hlrb crni kriške free

Hleb je, od davnina, „osnovna ljudska namirnica“. Da li je industrijski proizvedeni hleb od rafinisanog, belog brašna (sa modernim načinom pečenja) kakav danas koristimo, zaista zdrav i koristan ljudskom organizmu? Sve ukazuje na to da je ovakav hleb bez hranljivih svojstava, čak štaviše, štetan po organizam!

Rafinisanjem (to jest modernim načinom mlevenja podesnim za konditorsku industriju) pšenicno zrno razlaze se na mekinje  u kojima je gotovo sve što vredi iz zrna, i belo brašno iz srži zrna koje je gotovo čisti skrob, beskoristan ljudskom organizmu. Dekstrin, ugljeni hidrat iz skroba, poznato je, upotrebljava se u građevinarstvu, za izradu lepka!
Belo brašno prakticno je bez roka trajanja, što je idealna situacija za stotine konditorskih proizvoda kojima je ovaj proizvod sirovina. Nedostatak vitalnih materija u belom brašnu (enzimi, vitamini i minerali) prehrambena industrija nadomešćuje aditivima, to jest sintetičkim „vitaminima“ i „mineralima“, što je, u velikoj meri, besmislen postupak, ali i štetan po zdravlje.
Može li se napraviti hleb u kojem će biti očuvana hranljiva svojstva pšenicnog zrna? Moje je iskustvo i saznanje da je nešto tako  moguce.To je hleb od stoprocentno integralnog pšenicnog brašna, pečen postupkom kojim se hranljive materije aktiviraju a dekstrin uništava, to jest transformiše u grožđani šećer.
Integralno pšenicno brašno dobija se mlevenjem celog zrna, to jest prekrupom žitnog zrna, u kojoj ostaju svi sastojci zrna, kako, vitalnim materijama bogata opna (ljuska), tako i unutrašnjost zrna. Ovim načinom mlevenja životne materije iz zrna koje čine dobro ljudskom organizmu, ostaju u brašnu.
Takvom brašnu, odnosno testu mogu se, radi poboljšanja ukusa dodavati razne prirodne namirnice kao što su: med, žuti (smeđi) šećer, nerafinisano ulje kao i razno povrće i voće u sirovom ili osušenom stanju.

Danas imamo situaciju da je u prodavnicama u ponudi „crni hleb“ koji je, u stvari, beli obojen raznim proizvodima, često se u te svrhe koristi kakao.
Druga, bitna stvar, jeste sam postupak pečenja. Posebnim postupkom pečenja, hleb postaje hranljiva namirnica, bez većine negativnih svojstava koja dovode do raznih bolesti, pa i najtežih.
Kako treba peći hleb?
Pre svega neophodno je potrebno duže pečenje od uobičajenog, koje postupno pretvara skrob, odnosno dekstrin, u grožđani šećer, čime hleb postaje koristan organizmu. Zatim pećnica se priprema na posebnim temperaturama koje omogucavaju da je hleb po vađenju iz pećnice hranljiva  namirnica na našem stolu.
Takođe, veoma je bitna i posebna priprema testa,koja se odvija u više faza, kako bi testo na pravilan i zdravstveno ispravan nacin, bilo spremno za proces pečenja.
Ovako dobijeni hleb bitno je drugačiji od industrijski proizvedenog i za one koji ne mogu bez hleba, prihvatljivo je rešenje.

Svakako, presna hrana podrazumeva da se namirnice termički ne obradjuju, i umesto hleba koristi se naklijala pšenica. Ipak, kako bez hleba najvećem procentu ljudi ishrana je nezamisliva, to ovakav hleb u manjim količinama može se preporučiti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s