Zova (bazga) i lipa

Druga polovina maja, vreme je kada cvetaju, prvo zova, a zatim i lipa. Ove biljke korisne su po ljudski organizam, i potpomažu njegovo pravilno funkcionisanje.

Cvet zove, veoma prijatnog mirisa (ali i ukusa) treba nakupiti sa, potpuno čistih terena. Lako se i brzo sakuplja jer je u „grozdovima“. Cvet ostaviti, najbolje na suncu, nekoliko dana. Osušenog sakupiti i spakovati u, po mogućnosti, papirnu vreću.

Zova je korisna kod prehlada i gripa, jer pospešuje znojenje i na taj način nam pomaže da ozdravimo.

Ako propustite cvetanje, ne brinite, i plod (bobice) takođe imaju skoro istu vrednost kao i cvet. Treba ih pustiti da sasvim dozre. Tada su crne boje. Opet nakidati „grozdove“ i ostaviti na suncu ili promajnom mestu (u nedostatku sunca) da se osuše. Sušenje traje nešto duže nego što je to slučaj sa cvetom…Treba napomenuti da se bobice koriste u malim količinama odjednom zbog prisutnih alakaloida, zbog kojih većina ljudi veruje da su bobice zove otrovne. U stvari u malim količinama mogu se koristiti za čaj ili sok, bez problema. Ipak, preporuka je: sakupljati, na prvom mestu, cvet.

Od cvetova  zove moze se praviti veoma ukusan sok, bez kuvanja i belog šećera, naravno. Takođe može se pripremati čaj, kod prehlada…Sok se jednostavno priprema, kao i kod koprive ili bagremovog cveta. Napunite plastični balončić od pet ili šest litara sa dve trećine čiste, pijaće vode cvetom zove ili lipe, dolijete vodu do vrha, zatvorite balončić i ostavite ga 24 sata ( zavisno od temperature prostorije). Paziti da se proces fermentacije ne razvije. Kad korisne materije „izadju“ iz cveta, odlijte korisnu tečnost u plastične flase i flaše stavite u zamrzivač. Sok se moze zasladiti žutim šećerom, kakvim voćnim sirupom ili medom. Sok od cveta zove biće žućkaste boje.

Lipa cveta krajem maja ili početkom juna, na većim nadmorskim visinama. To je, tradicionalno u prirodnoj medicini, veoma koristan cvet. Blagotvorno deluje na nervni sistem i doprinosi dobrom snu.

Cvet nakidati (zajedno sa peteljkom) sa sasvim čistih terena, najbolje planinskih, a nikako gradskih, pa ni seoskih ako su stabla u blizini saobraćajnica. Ostaviti cvetove na suncu, ili promajnom mestu, da se osuše, i spakovati u papirnu vreću.

Od cveta lipe moze se praviti veoma ukusan sok, prijatnog mirisa, a može se koristiti i za čaj, što je češći slučaj. Sok se pravi na poznati način,kako je već opisano, bez pasterizacije ili bilo kakvih dodataka, hemijskog porekla. Zatim se pune plastične flaše ostave u zamrzivač. U decembru, ili januaru, taj sok, odmrznut, svojim ukusom vratiće vas u sunčane dane junske, i organizmu će prijati svojim vitalnim elementima.

Treba napomenuti da se ovi sokovi ne trebaju piti u prevelikim količinama odjednom, naročito od zove, ali i od lipe. Po pola litra, otprilike, dnevno, u dva -tri navrata za razliku od voćnih koji se mogu piti u većim kolicinama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s