Gljive

gljive free

Gljive u ishrani presnom hranom igraju značajnu ulogu, ali sa onim iz prirode treba biti krajnje oprezan pri sakupljanju. Sezona gljiva počinje još početkom maja, kada se javlja đurđevača, koja za poznavaoce nije komplikovana za berbu i teško da se može zameniti, s obzirom na njen specifičan miris. Tu su i šumski šampinjoni, koji nisu jednostavni za sakupljanje s obzirom sa postoje brojni varijeteti a među njima ima čak i otrovnih!

Ipak, za slabije poznavaoce pečuraka, nikako ne bi bila preporuka da ih koriste žive, odnosno termički neobrađene, jer su tada i najopasnije, opasne po sam zivot! Za njih je najbolje da se drže, veštački proizvedenih šampinjona, u originalnom pakovanju sa imenom proizvođaca i svim podacima. Dakle, provereni proizvođač, i tada ste sigurni.

Od gljiva iz šume, vrganj je jedna od pouzdanih u živom obliku, a takođe i borovnjača (isto vrsta vrganja) koji raste na obodima četinarskih šuma. Njih sam koristio termički neobrađene. Takođe i sunčanicu.

gljiva SUNČANICA free

Pečurke (žive) mogu se stavljati u razna jela kao dodatci jelima, a mogu se jesti i same, dobro uvaljane u nerafinisano maslinovo ili suncokretovo ulje i zasoljene morskom solju. Veoma su ukusne i korisne po organizam s obzirom da su sasvim prirodne. Teško se, uopšte može naći prirodnija hrana.

Gljive su, na neki način hrana za sladokusce u ishrani živom hranom, za „presne gurmane“, ako se tako može reći. Poznato je, da su u istoriji, bile omiljena hrana careva i kraljeva, a neki su čak i stradali zbog te svoje ljubavi.

Za one, koji nisu sigurni da li su određene vrste gljiva koje koriste termički obrađene, jestive i presne, bolje je da ostanu pri termički obrađenim gljivama i da ne eksperimentišu, jer je sa gljivama svaki eksperiment opasan po sam život. Ima priličan broj pečuraka koje su jestive termički obrađene a u SIROVOM STANJU OTROVNE! To uvek treba imati na umu.

Samo sakupljanje gljiva na planini jeste doživljaj, i veoma je korisno za zdravlje jer se odvija u potpuno čistoj prirodi, na savršeno čistom vazduhu. Preći petnaestak kilometara u toku ranog jutra, prava je radost za organizam i zato treba to raditi, čak i ako ne jedete pečurke. Uvek ih možete prodati ljubiteljima gljiva, i tada ste na dvostrukom dobitku. Em ste uživali u čistoj prirodi i kretanju, em ste zaradili, ma koliki iznos bio.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s