Travara

hajd.trava

Prodavnice lekova danas, uobičajeno, zovemo „Apoteka“. Ovaj naziv, relativno je, novijeg datuma. U prošlim vremenima, pre par stoleća, u svakodnevnom govoru u upotrebi bila je reč „Travara“, što je govorilo o suštini lekova. Tada su lekovite trave bile glavno sredstvo lečenja bolesti, što je vremenom i „napretkom“, nažalost, u velikoj meri napušteno i na scenu je stupila hemija.

Priroda je prepustila mesto veštačkim medikamentima, na prvi pogled efikasnijim, a na drugi (dublji i analitičniji) štetnim pa i inferiornijim. Vremenom, razvio se veliki biznis, i danas je farmaceutska industrija, najprofitabilnija od svih industrija!

U ovom članku, u skladu sa svojom verom u prirodu i prirodne načine lečenja, predstaviću neke od biljaka iz prirode koje su se vekovnim iskustvom i proverom, potvrdile u lečenju bolesti.

Žalfija (Kadulja). Ova biljka smatra se jednom od najkorisnijih od svih biljaka i značajni autoriteti prirodne medicine i ishrane živom hranom, preporučuju svakodnevno ispijanje čaja od žalfije koji svojim sastojcima i životno važnim fermentima, doprinosi očuvanju zdravlja. Takođe se koristi i kod akutnih stanja, kao što su zapaljenje grla i usta.

Valerijana (Odoljen) jedno je od najboljih sredstava iz prirode za ublažavanje, snižavanje i eliminaciju nervne napetosti (stresa), danas problema broj jedan moderne civilizacije. Svedoci smo da se hemijska sredstva (sedativi) za ovu svrhu koriste svakodnevno, kao što se koristi hrana. Lakari zvanicne medicine kod svih bolova (koji su, uglavnom, posledica nezdravog načina zivota) nonšalantno, i po automatizmu, prepisuju sedative „čarobni lek“ za sve bolesti! Od takvih „lekova“ organizam može samo da propada, zato je prava alternativa i pravo resenje, valerijana, koja blagotvorno deluje kod nervne napetosti, zle kobi modernog čoveka, pa i kod problema sa radom srca,blaće tahikardije i aritmije, kao posledice svakodnevnih stresova u sumanutoj trci za profitom i vlašću. Prednost ovog prirodnog LEKA (u pravom smislu te reči) jeste što ne stvara naviku, niti oštecuje organe i organizam u celini, i kod dužeg korišćenja i većih „doza“. Moža se koristiti u dužem periodu i tada ispoljava svoje puno blagotvorno i veoma korisno dejstvo. Hemijski lekovi koji se koriste u suzbijanju nervoze i smirivanju srca kao posledice te nervoze i jurnjave za sticanjem, jesu u stvari, inferiorniju od valerijane!

Kantarion (Bogorodicina trava, Gospino zelje), veoma korisna biljka za unutrašnju, ali i spoljašnju upotrebu. Ulje kantariona za unutrašnju upotrebu koristi se kod depresija, anksioznosti, straha, nesanice, kao i kod upale zeludačne sluzokože. Ulje za spoljašnju upotrebu koristi se kod rana i opekotina.  Ima, logičnih, tvrdnji da ovo ulje ne treba deliti na „spoljašnje“ i „unutrašnje“ i da je to jedno isto.

Nana (Menta), upotrebljava se kod kod problema kada su u pitanju probavni organi (želudac, creva) zatim kod bolesti žuči i žučnih puteva.

Matičnjak, je veoma koristan kod poremećaja organa za varenje, a ima i povoljno dejstvo kod poremecaja sna i nervoznih stanja. Za spoljnju upotrebu koristi se kod infekcija virusom herpesa.

Glog, biljka u širokoj upotrebi koja povoljno deluje na rad srca, kod slabosti srčanog mišića, lupanje srca itd. Koristi se, kako plod, tako i cvet sa listom. Preporucuje se da osobe sa ovakvim problemima piju redovno (u dozvoljenim količinama) tinkturu gloga ili čaj od cveta  od kojeg se može praviti i sok bez pasterizacije i konzervansa.

Beli slez, pomaze kod prehlada i kašlja. Narocito kod tzv. „suvog kašlja“.

Hajdučka trava, popravlja apetit, a ima povoljno dejstvo i kod problema sa varenjem.

Zova (Bazga), poznati lek iz prirode kada su u pitanju prehlade, nazebi i grip.Pospešuje znojenje.

Povratić,koristi se u preventivi migrene. Redovnom upotrebom smanjuje se učestalost napada glavobolje, kao i jačina bolova. Takođe ublažava mučninu i povraćanje.

Timijan, upotrebljava se kod katara gornjih disajnih puteva, u slučaju prehlade i bronhitisa. Koristi se i kao antibakterijsko sredstvo kod zapaljenja grla, kao i za kupke.

Vranilova trava, koristi se kod infekcije mokraćnih kanala, kao i kod tegoba organa za varenje.

Jagorcevina, koristi se kod katara disajnih puteva, bronhitisa, jer pospešuje lučenje sluzi i razređuje bronhijalni sekret.

Kamilica, za unutrašnju upotrebu kod poremećaja organa za varenje (zapalenje sluzokože, grčevi, nadimanje, bolovi), dok se za spoljnu upotrebu koristi kod oboljenja kože i sluzokože, katara usta i grla (za ispiranje). Takođe koristi se i za inhalaciju, kupke i obloge.

Neven, koristi se kod upale sluzokože, usta i grla. Spolja: kod površinskih rana.

Divlji kesten, upotrebljava se u slučajevima hronične venske insuficijencije i kod grčeva u nogama.

Bokvica, koristi se kao sredstvo za iskašljavanje i kod zapaljenja sluznice usta i zdrela. Spolja: kod povreda i zapaljenja kože. Omogućuje brže zarastanje rana.

Artičoka, stimulise lučenje žuči i olakšava varenje masti.

Uva (Medveđe grožđe), koristi se kod upale mokraćnih puteva. Gavez, spolja: upotrebljava se kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, artritisa, uganuća, uboja, naročito kod sportskih povreda. Ehinacea, pomaže u prevenciji prehlade i gripa. Spolja: koristi se kod zapaljenskih procesa na koži i u zarašćivanju rana.

U prirodnoj medicini lekovito bilje tretira se kao povrće, a takođe i obrnuto, povrće spada u lekovito bilje. U tom smislu treba redovno koristiti npr.Beli luk, proveren i veoma efikasan lek u snižavanju visokog krvnog pritiska kao i za dobar san. Zbog toga ovu, životno važnu biljku potrebno je koristiti svakodnevno… Takođe lekovite su i brojne druge vrste povrća, naročito one koje sadrže lekovite nitrate.

„Neka vaša hrana bude lek. Neka vaš lek bude hrana.“ Ove reči  još pre više od dve hiljade godina zapisao je Hipokrat, otac medicine, i to važi i danas, kao što že važiti i sutra. Hemijski lekovi, po svemu sudeći, jesu epizoda pa i devijacija, u razvoju medicine, i proći će, kao što prolaze mode vremena.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s