Kofeinomanija

šoljica kafe free

Koliko šoljica kafe popijete dnevno? Koliko časa Koka-Kole? Razmišljate li kako ti „osvežavajuci“ napitci deluju na organizam? Činjenica je, da ovi i slični proizvodi, kao što su ‘“energetska“ pića ili čajevi sa teinom, više štete organizmu nego što su zaista od koristi. U najkraćem, to je veštacka stimulacija koja daje privid osveženja organizma. Kofein je, kao što je poznato, vrsta droge, i kao takav, neprirodan je, i deluje kao strano telo u našem organizmu. Svakodnevnim uzimanjem stvara se navika (zavisnost), slično kao kod alkohola i nikotina. Kafa i Koka-Kola, nasuprot alkoholnim pićima i duvanu, smatraju se, sasvim kao prehrambeni proizvodi, koji su „neophodni“ za funkcioniosanje organizma. Doduše, za status namirnice „izborila“ su se i alkoholna pića, „napredak“ ili evolucija, kako god hocete, u konvencionalnom načinu ishrane, suprotno logici i zdravoj pameti.

I kao što nam je, na primer, svakodnevno potrebna voda, slično je i sa kafom i Koka-Kolom. Kafa je, uz to i ritual, koji se više puta dnevno ponavlja, kako pri običnim trač-susretima komšinica, tako i na poslovnim sastancima, i na ljubavnim susretima. Prvo što se ponudi jeste kafa, mada sa gledišta zdravog načina zivota, to bi trebao biti neki sveže ceđeni sok od sezonskog voća, na primer, ili pak povrća.

Poroku ispijanja kafe najizloženiji su službenici koji celo radno vreme provode u kancelariji, i neretko, piju i kad ne osećaju potrebu  za kafom, jer svi to rade. Oni su, tako najviše izloženi negativnim dejstvima, ovog, izvan svake sumnje, štetnog napitka. Jer, popiti deset šoljica kafe u toku dana (a ima priličan broj onih koji to svakodnevno rade) za organizam je, bez preterivanja, pogubno. Ne samo da strada želudac i probavni organi, već je i srce u opasnosti.

Sa gledišta prirodne medicine i zdravog načina življenja, kafa se ne preporučuje ni u najmanjim količinama, pa ni „obavezna“ jutarnja koja „otvara oči“. Zaista, može se bez ovog poroka, znam iz ličnog iskustva… Jeste, da kada izgovorite „hvala, ne pijem kafu“ svi se štrecnu sa izrazom neverice, ali nipošto zbog toga sebe ne morate smatrati „drugačijim“ i „mimo sveta“. Prosto, to je izbor, i način zivota.

Jedan moj poznanik, ne pije kafu (bar tako tvrdi) ali revnostan je potrošač Koka-Kole. To je „namirnica“ koju, svakodnevno, uz hleb, kupuje. Hleb, ako ga kojim slučajem, u neko doba dana  ne bude u dućanu, manji je problem, nego ako, ne daj Bože, nestane ovog napitka. Kupuje redovno dnevnu količinu (umalo ne rekoh dozu) minimum dva litra, i čuva se toga, da eventualno kupi, recimo, pet-šest flaša odjednom, jer bio to bilo preveliko iskušenje. Ponekad, u nastupu iskrenosti, kaže da se „navukao“, i da mu je to ozbiljan porok. I u pravu je.

Što se tiče tzv. „energetskih“ pića, kao sto je Red bull i razne Guarane, ne treba ni trošiti reci o njihovom pogubnom dejstvu na organizam. Čovek, osetljiviji može bukvalno da izgubi život ako u neznanju i neobaveštenosti, ispije veću količinu ove droge! Najgore je što su ove limenke dostupne maloletnicima pa i i deci, jer, koliko mi je poznato, nema zakonskog ograničenja uzrasta populacije, koja moze kupovati ova pica. Doduse, na limenkama postoji upozorenje da se napitak ne  preporučuje mlađim osobama od 18 godina, ali to nikoga, naravno, ne obavezuje. Neki dan sam video klinca od desetak godina koji ispija „moćnu“ Guaranu.

Umesto kafe preporučujem „zamenu“, odnosno surogat ( kao što je recimo, ranije bila „divka“) na zdravoj osnovi, ako je već neophodno da se pije vrući napitak, svakodnevno. Napitak koji podseća na sveprisutnu kafu, je sledeći. Uzmite jednu kašičicu (ili dve) sirupa od šećerne trske (ili šećerne repe) i šolju presnog mleka, najbolje kozijeg. Temperirajte mleko na 40 Celzijusa i dobićete veoma ukusan napitak. Jasno, nekima, većini zapravo,  naviklim na razne droge, ovo će izgledati „praznim“ pićem, ali to je pretpostavljena, neizbežna i logična reakcija, no vremenom, ukoliko je volje, to će postati prijatan napitak… A još bolje je popiti sveže ceđen sok od voća ili povrća. Sve zavisi od ličnosti koja želi da promeni svoje loše životne navike, i što se kaže: sve se može kad se hoće.

Kafa i Koka-Kola, kod prirodnih ljudi ne ostavljaju naročit „utisak“, odnosno, nemaju očekivano dejstvo, njihovom organizmu, tako nešto, sasvim je nepotrebno, pa organizam, neretko reaguje odbojno na takve supstance. Kao što je tinedžeru (a danas i ranije od tog doba) prva flaša piva gorka i odbojna, i da nije njegovih drugara, i mode da se pije pivo u tim godinama kao dokaz zrelosti i snage, verovatno je da nikada ne bi ni postao potrosac tog pića, a ni bilo kojeg sličnog i još štetnijeg dejstva. Sve je u glavi, ali i u modama raznim.

Ako se ne varam, ispijanje kafe u nas (barem u mom kraju) nema dugu tradiciju, bar ne u ovim kolicinama. Ne mogu se setiti da se u mom detinjstvu svakodnevno kafenisalo, samo u retkim slučajevima kada bi došli gosti iz bliza ili iz daleka. Ponuda je bila najčešće čašica rakije i slatko uz čašu vode. Lično, između ponuđene šoljice kafe i čašice rakije danas, ako se „mora“ i „valja“, izabrao bih ovo drugo.

2 mišljenja na „Kofeinomanija“

  1. Фин текст Миладине. Можда си могао да додаш детаљније какву све штету кафа у организму прави након уношења. Поздрав

    1. Kofein deluje kao i svaka droga (alkohol, nikotin itd.) sa tim što se ova droga, odnekud smatra, gotovo bezopasnom i za nju svi imaju simpatija. Čudno ali takva svest dominira. Pozdrav

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s