Bolest (ni)je sudbina

Danas prevladava mišljenje: čovek živi koliko mu je suđeno, i ako mu je suđeno da teško oboli, to će se i dogoditi.

Pa da li je baš tako?

Može li čovek uticati na svoju sudbinu? Ubeđen sam da može. Za tako nešto potrebno je da budu ispunjeni određeni uslovi. Pre svega da je čovek istovremeno i ličnost koja zna jasno šta hoće u životu, a šta neće, što bi se reklo da je „karakter“. Jer karakter je čovekova sudbina, racionalno gledano… Potrebno je, dalje, da nema teže poroke, da ima ljubavi prema životu i ljudima i da ima određena znanja iz prirodnih nauka kao  što su biologija, prirodna medicina i nauka o ishrani… Potrebna je, svakako i čvrsta volja, koja je, ili urođena, ili je pak stečena upornom vežbom.

Ako čovek ima velike ciljeve u životu i plodno, kreativno delovanje od svoje rane mladosti, to su preduslovi za dug i srećan zivot. Kreativan, stvaralački život, to je duga mladost ili, ispravnije rečeno, večna mladost… Čovek je mlad dok stvara, i tu godine ne igraju bitnu ulogu. Dakle, treba težiti kreativnom zanimanju i ne mora to biti umetnost po svaku cenu, već može biti i neka nauka.

Po završetku “ radnog veka“ (ovaj „izum“, može se reći, namenjen je nekreativnim ljudima, jer stvaralac nikada ne ide „u penziju“ već stvara dok je živ) bitan je neki kreativan hobi koji će se, po mogućnosti, odvijati na otvorenom, na čistom vazduhu i suncu, kao: pčelarenje, sakupljanje lekovitog bilja i pečuraka, pecanje, lov, baštovanstvo, uzgoj konja pa i internet, iako je on povezan sa sedenjem u sobi, no već danas postoje laki, prenosivi računari i internet veza u prirodi. Bitno je: ne zapustiti se.

Čovek ako prestane biti aktivan i ako izgubi elan i entuzijazam, odnosno, oduševljenje, gotovo je sa njim.

Pored svog osnovnog zanimanja (po mogućnosti stvaralačkog) umesto obaveznog i svakodnevnog gledanja u televizijski ekran i čitanja dnevnih novina, odnosno prazne razonode, trebalo bi se opredeliti za čitanje i dublje razumevanje nekih suštinskih stvari vezanih za unapređenje sopstvenog života i života svoje porodice.

Nauka o prirodnoj ishrani mogla bi biti ta pasija, umesto ispraznog gledanja televizijskog programa, koje ne samo da oduzima dragoceno vreme, već, što je daleko tragičnije, ruinira naš nervni sistem lošim vestima i agresivnim reklamama, i neretko, morbidnim, tobož zabavnim, emisijama i filmovima. Tv je izuzetno štetnog dejstva po čoveka u svakom pogledu. Televizor (i beli šećer ) ne bi trebalo  držati u kući!

Umesto tv-a može kompjuter, ali ne zbog igrica, već zbog Word-a i Interneta, od kojih može biti koristi ako se racionalno koriste (na primer, pisanje bloga itd.) I možda najvažnije od svega, treba voditi računa o svojoj ishrani, ništa manje nego o svojoj mentalnoj higijeni, jer pravilnom ishranom (uz, razumljivo, harmoničan emocionalni život) može se zdravlje držati u gotovo savršenom stanju dugi niz godina, a samim tim produžiti život do neslućenih razmera. I ako cujete ono poznato PA TI CES UMRETI ZDRAV znajte da problem nije u vama vec u okruzenju i ne brinite zbog toga.

Zato preporuka: pratite redovno literaturu o ishrani presnom hranom (i uopšte o prirodnom načinu života). Dosta toga može se saznati i sa Interneta putem Google-a, Vikipedie, raznih foruma i blogova na kojima se razmenjuju saznanja i iskustva.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s