Ne germanijum, već beli luk

Izvan svake sumnje, beli luk nema danas, kod nas, tretman kakav po svojim kvalitetima zaslužuje.SANYO DIGITAL CAMERA

Ovo čudesno povrće, nije samo povrće, već je po svojim sadržajima (najlekovitije supstance su alicin i adenozin) više od toga-lek! Dejstvo belog luka može se osetiti gotovo odmah nakon konzumiranja, a to mogu da potvrde svi koji imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom ili nesanicom, na primer, mada se bez preterivanja može reći da je univerzalni lek jer deluje široko i suprostavlja se gotovo svim bolestima, a narocito dobro deluje kod upala… Preventivno deluje na pravilan rad svih organa a krajnji rezultat je značajno produženje života.

Zato bi preporuka bila, koristiti ga umesto, dokazano štetnih, hemijskih lekova. Redovnom, svakodnevnom upotrebom organizam postaje otporniji, ne samo na infektivne bolesti (dejstvo antibiotika) vec čišćenjem i jačanjem krvi postiže se znatno bolje, opšte zdravstveno stanje.

Takođe, teško se može naći snažniji antioksidans u celokupnoj flori. U tom pogledu poredjenje može da bude sa pandanom iz prirode, samoniklim sremuš-em. U svakom slučaju po količini vitalnih materija ravan je samoniklim plodovima iz prirode.

No i pored brojnih( i vekovnom pa i hiljadugodišnjom upotrebom) dokazanih vrednosti, potrošnja belog luka danas, kod nas nije na zavidnom nivou. Trend malog unosa namirnica biljnog porekla, u velikoj meri jeste preuzet (kao i mnogo toga drugog, lošeg) iz „velikog sveta“, iz bogatih zemalja Zapada, gde je potrošnja namirnica životinjskog porekla u velikoj nesrazmeri u odnosu na potrošnju onih vrednijih (ili, po mnogim, ozbiljnim autorima, jedino vrednih) biljnog porekla… Na našem selu, treba reći, potrošnja belog luka nešto je izraženija.

Da nedostatak bude veći, i taj nedovoljni unos u organizam, jeste u prerađenom, tj. termički obrađenom obliku, što značajno smanjuje vrednost ove čudesne biljke… U sirovom stanju beli luk, koristi se veoma malo ili nimalo.To je samo umešano u salatama kao dodatak (začin) glavnoj salati. Kod nas poznato je,“belolučenje“ paprika, prženih nažalost, gde se luk dodaje na kraju procesa prženja, živ i sirov sitno iseckan, na papriku. Ovo neznatno korišćenje u živom obliku, donekle je i razumljivo, budući da beli luk ima izraženu ljutinu i silinu, pa se zato ne može samostalno koristiti u većim količinama, sem u nekim oblicima hladno preradjenim, kao što je miks sa nerafinisanim uljem, ili osušen i samleven, no i tada se mora unositi u prikladnim količinama, više puta na dan. Svakako, preterivanje treba izbegavati.

Danas na tržištu postoje razni oblici belog luka van glavice kao: tinktura, i sušeni, samleven zapakovan u kapsulama ili u kesici. No tu treba biti oprezan, jer se među suplementima prodaju i bezvredni proizvodi nedovoljno kontrolisani od nadležnih organa. Iako, u principu, ovako ponušeni beli luk bi trebao da ima identično dejstvo kao i sirovi , ipak je najsigurniji onaj iz sopstvene bašte, i organski proizveden. „Zapakovan“ u tinkturu ili kapsulu, ili pak u kesicu, moze biti organski proizveden, mada to i ne mora biti slučaj, može biti sadržajno čist bez primesa, ali i ne mora, pa zato takve proizvode treba kupovati od proverenog i sigurnog proizvodjača, jer sve što je zapakovano jeste, u suštini „mačka u džaku“ i ništa nije sasvim sigurno.

Jedina prednost ovog načina je što takav beli luk ne odaje,  u velikoj meri, svoje mnogima neugodne mirise, pa se može konzumirati i na poslu ili neposredno pred izlazak u drustvo. Ovo nije beznačajna stvar, pa se zato mnogi (i sve više) odlučuju za ovu elegantniju varijantu, bez neprijatnog čišćenja češnjeva i njihovog, u iseckanom stanju, reskog i oštrog mirisa koji zadugo ostaje u ustima. Stvar je jednostavna, ubacite kapsulu, dve ili ispijete kašičicu tinkture i uneli ste potrebnu „dozu“ neophodno potrebnu za očuvanje zdravlja, jačanje organizma ili pak, lečenje.

Iako ovi preparati nisu idealni u odnosu na sirovi beli luk iz vlastite bašte, ipak su daleko bolji od raznih „germanijuma“ koji se glasno reklamiraju i nameću stanovništvu, što je kolokvijalno rečeno, kupovanje, već navedene, „mačke u džaku“, jer nikada niste sigurni šta ste (za skupe novce) dobili. Neosporno je da redovna upotreba bilo sirovog luka, bilo u obliku tinkture ili kapsula, daleko sigurniji način da se izborimo sa slobodnim radikalima i većeg efekta ima od bučno reklamiranog germanijuma  sintetickog porekla. I, što danas nije nevažno, daleko je jeftinije. Neuporedivo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s