Alkaloidi: upotreba i zloupotreba

„Gotovo svi ljudi pre umiru od svojih lekova, nego od svojih bolesti“. Ova misao (pripisuje se Molijeru) govori o suštini lečenja, kako onog hemijskim lekovima, tako i biljnim, nesumnjivo, korisnijim ljudskom organizmu. I otrov, poznato je, može biti lek, ako se koristi u malim, odnosno adekvatnim dozama.

U današnjem ljudskom društvu, krcatom čudima i čudesima svih vrsta, imamo paradoksalnu situaciju da se neki alkaloidi koriste krajnje neumereno, i sasvim su legalni (država ih, dakle, ne „proteruje“ i ne sankcioniše) iako su, evidentno, štetni po ljudsko zdravlje.

Tako, sveprisutni, kofein danas se koristi u razmerama manije, a štetan je gotovo isto koliko i npr. kokain, takođe alkaloid, ali zakonom strogo zabranjen. Nije mi, naravno, namera da propagiram legalizaciju ove droge, ali nelogičnost, svakako postoji, i to evidentna…

Kafa se danas pije u enormnim količinama, a još gore je to što se umesto obične, prirodne vode, ili pak prirodnih sokova, pije Coca-Cola. A upravo tragično je što se legalno prodaju tzv. energetska pića (napitci) u kojima je koncentracija kofeina ( i drugih alkaloida) tolika da može slona da obori!

Solanin, alkaloid iz krompira, nesumnjivo zdravog i korisnog povrća, prava je babaroga za običnog coveka, i koristiti krompir u živom, termički neobrađenom obliku, smatra se apsolutno nedopustivim i štetnim. Da li je zaista tako?

Rečeni solanin deluje otrovno na ljudski organizam jedino ako se krompir koristi već proklijali i „bolesni“, onaj zelenkaste boje! Mladi krompir (ali i kasniji, ukoliko je potpuno zdrav i neproklijao) može se koristiti i u živom, termički neobrađenom, obliku! Naravno, u prikladnim (malim) količinama, u kojima je, nesumnjivo lekovit. Takav krompir lekovito deluje na mokraćne puteve, kod čira na želucu (gde čir nije raspuknut), blagotvoran je za creva, smanjuje kiselinu u želucu. I više od navedenog. Poznato je, naime, da se sirovi krompir koristi u lečenju najtežih bolesti (kancer, npr.). Tako, čuvena terapija Rudolfa Brojsa protiv kancera sokovima od povrća, podrazumeva i sok od krompira. Istina, on je od pet vrsta povrća koje se koriste (ostala četiri su: cvekla, šargarepa, rotkva i celer)  zastupljen u  najmanjoj količini, ali je prisutan u toj grupi  izrazito lekovitog povrća.

Ovo lekovito dejstvo krompira danas već i stručnjaci oficijelne medicine prihvataju… A to što neko „dobije povišenu temperaturu“ od konzumiranja sirovog krompira (najčešće se to radi namerno, u vojsci, npr.) jeste iz razloga čto se koristi nezdrav krompir, tj. već proklijao i pozeleneo.

No, averzija prema presnom krompiru nije svuda prisutna, pa tako postoje krajevi gde se normalno, bez straha, konzumira mešana salata u kojoj ima i svežeg , živog krompira!

Slična situacija je i sa plodovima zove. U narodu je uobičajeno, da se zreli, crni plodovi (grozdovi) zove smatraju otrovnim, i ne sakupljaju se, za razliku od cveta. Međutim, i plod zove (bobice) iako sadrže alkaloide, mogu se, (naravno u malim količinama) koristiti za spravljanje čaja, bez štetnih posledica.

Alkohol, takođe, koristi se u lečenju, ali nije svejedno popiti čašu dobrog vina i popiti litar ili više… U fitofarmaciji, 70 procentni farmaceutski alkohol (etanol) koristi se u spravljanju biljnih tinktura.

Suština je, dakle, U DOZIRANJUodnosno, količini. I kao što je već rečeno, i otrov je lek!

U medikofarmaciji, alkaloidi poput kinina,kokaina, morfijumai drugih, koriste se za spravljanje hemijskih lekova. Nevolja je kod takvih lekova što deluju previše agresivno na ljudsko tkivo i izazivaju oštećenje sluzokože organa i oštećenje tkiva. Ipak i takvi, kakvi jesu (eksperimentalni u velikoj meri) za obične ljude njihovo dejstvo jeste baš onako kakvo se i želi: brzo i „efikasno“ , može se reći spektakularno. Po liniji manjeg otpora čovek voli prečice u životu, pa tako i u lečenju. Elegantnu kutijicu lako je nositi u džepu (neki, doduše nose i čitave kese) i, a nevolja, uzmeš pregrst čarobnih, šarenih pilula i problem „rešen“, bar do sledeće potrebe. Tako se život modernog čoveka, pretvorio u gutanje šarenih pilula koje smiruju akutnu situaciju, ali daleko od toga da leče. Proces bolesti se ispod hemijske „ploče“ odvija i napreduje, i dođe dan kada takvi lekovi, više nemaju efekta , odnosno, kada njihovo dejstvo prestaje, a bolest uznapredovala.

Danas su hemijski lekovi u narodu postali pravi merkantilni „hit“, na granici sa religioznim obožavanjem, a farmaceutska industrija postala je najprofitabilnija od svih industrija!

No, sigurno je: nema trajnog i pravog izlečenja do lečenja biljem, odnosno presnom (živom) hranom. Voće, povrće,žitarice, uljarice, lekovito bilje, šumski plodovi (gljive i slično). Ovaj način lečenja ima hiljadugodišnju tradiciju i proveren je način kako povratiti zdravlje. Takvo lečenje jeste, istina, dugotrajno, ali je temeljito, i bolest zaista nestaje, a ne zataškava se.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s