Paradajz koji svetli (GMO: Apokalipsa danas)

Matina-Tomato_92159-150x150 paradajz free

„U poslednje vreme u potragu za novim sortama ozbiljno su se umešali i geneticari.U Sjedinjenim Državama obećavaju da će se na americkom tržistu uskoro pojaviti fosforescentni paradajz, izum bioinženjera Roberta Gudmana, koji je u DNK ove biljke ubacio fosforescentan enzim izdvojen iz organizma svitaca. Kalifornijski naučnici, takođe pomoću genetskih manipulacija uspeli su da uspore sazrevanje paradajza, koji na ovaj način mnogo duže ostaje svež“ (Avgust 1994. godine)

Ovo „dostignuće“ ludih naučnika dogodilo se još pre 19 godina! Od tada nauka je napredovala, pa danas, mi obični smrtnici, i ne znamo šta su sve genetičari „otkrili“ u međuvremenu. Možemo samo nagađati i slutiti, ali s obzirom na gore navedeni primer, perverzna kreativnost ovih čudnih likova može samo da nas uznemiri, i zabrine za našu budućnost.

Jedna od (luđih) ideja bila je (još pre više od 20 godina) stvaranje „nižeg coveka“, hibrida majmuna i čoveka, koji bi radio teške fizicke poslove!!! Na tome su radili američki i japanski genetičari, no valjda se našao neko zdrave pameti i tu ludu ideju stopirao. Iskreno se nadam da su ti tzv. naučnici smešteni na sigurnom, da ne bi i dalje ugrožavali život na zemlji, većini lep i ovakav, kakav jeste.

Manje drastičnih slučajeva iz oblasti „genetičkog inženjeringa“ imamo i danas, naročito iz oblasti industrije hrane za ljudsku, ali i za životinjsku upotrebu. Naročito je široj javnosti poznat „slučaj soja“. Ova, inače, veoma korisna biljka, kako za ljudsku, tako i za ishranu domaćih životinja, danas gotovo da se i ne može naći, a da nije „modifikovana“! To je toliko rašireno da kada se kaže „soja“ odmah se pomisli na GMO. Među ratare je toliko sumnje kada je u pitanju ova biljka, da se sve manje usuđuju da je zaseju, jer više u tvrdnje da je seme „GMO FREE“ malo ko veruje.

Takođe „na udaru“ su i kukuruz, pšenica, suncokret,sećerna repa i druge „merkantilne“ i „industrijske“ (lepih li imena!) biljke. Takođe i povrće je u stalnoj opasnosti da ga genetičari „poprave“. Tu je paradajz naročito ugrožen, ali i ostalo povrće, pa i voće, jer ovoj ljudskoj sorti, ovim popravljačima sveta, nijedna biljna sorta takva kakva jeste od Boga i od Prirode stvorena, nije dovoljno dobra da je oni ne bi „unapredilI“, „modifikovali“, „usavršili“ jer, za šta su se inače školovali? Moraju nešto da rade u tom smeru, da bi opravdali očekivanja onih koji su ih školovali…A da se prekvalifikuju u „obične“ agronome organske poljoprivrede, na primer? Možda to i nije tako loša ideja kako na prvi pogled izgleda? Ono što je sigurno, zanimanje agronom daleko je normalnije od zanimanja geneticar.

Nažalost, svedoci smo da agresivnom i dugotrajnom medijskom kampanjom, ispravnije rečeno, ispiranjem mozga celokupnom svetskom stanovništvu, sve više postaje „normalno“ da se GMO smatra nečim poželjnim pa i korisnim. Moćne svetske korporacije ne štede na propagandi i reklami ovako proizvedenih biljaka pa i životinja (poznat je slučaj kloniranja ovce imenom Doli), a dobri poznavaoci teme tvrde da se i samog čoveka, može, relativno jednostavno, klonirati!!! I još kažu da tako nešto nije ni skupo!!!

Tako, suma sumarum, GMO postaje vremenom nešto „normalno“, „progresivno“ i neizbežno, jer se „progres ne može zaustaviti“ Osuđeni smo na napredak. Takva je, izgleda, sudbina čoveka. Osim ako sudbinu čovek sam sebi ne kroji, a u korist svoje štete. Nije isključeno da čoveku jednoga dana, kao posledica progresa, izraste, recimo-rep! Onako za opomenu od Boga, da ako nastavi tim putem, mogu da mu se dogode i gore stvari.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s