Valeriana officinalis

Valeriana_officinalis1 wikipedia 640x480Ovo je jedna od onih ređih biljaka koje „zaista pomažu“, tj. efikasne su van svake sumnje.

Danas u vremenu netolerancije i odsustva ljudskih vrednosti, osetljivim osobama nije lako živeti. Na svakom koraku vreba ih uvreda, ponižavanje i ,uopšte, agresija. Senzibilnom organizmu nije lako podneti svakodnevne stresove. U dužem periodu rezultat je, takvog načina života i komunikacije, niz bolesti koje „na nervnoj bazi“ tj. psihosomatski, ozbiljno ugrožavaju nervno ruinirani organizam. Ovde spadaju i najteže bolesti za koje se uglavnom smatra da su organske i da nemaju mnogo veze sa psihom, poput kancera, dijabetesa i bolesti srca.

Koliko je uzrok najtežih bolesti neprirodna ishrana, toliko ako ne i više, uzrok je oboljenje psihe i nervnog sistema. Depresije razaraju organizam u istoj meri koliko i denaturisana industrijska „hrana“ puna hidrogenizovanih ulja, belog šećera, belog brašna i kuhinjske soli!

Činjenica je da je danas potrošnja hemijskih stimulatora (sedativa) neverovatno velika i ti se lekovi kupuju maltene kao hrana i u sve većim količinama iz dana u dan. Suvišno je i govoriti da su hemijski lekovi pogubni po zdravlje (ispravnije, ostatak zdravlja) jer deluju na principu droge tj. stvaraju ZAVISNOST, koja je, vremenom, sve veća.

Čovek se hiljadama godina uspešno leči biljkama iz prirode, a hemija je izum sasvim novog datuma, i po mnogo čemu inferiorna je u poređenju sa biljkama. Umesto barbiturata i sedativa raznih, daleko je razumnije (a i korisnije) koristiti (u ovom slučaju) valerijanu (odoljen) koja je prirodan lek i ne stvara zavisnost.

Koliko treba uzeti ovog prirodnog leka?

Ovo je individualno i zavisi od stanja organizma, od starosnog doba i težine problema. Uobičajena „doza“ je 20-30 kapi do tri puta dnevno. Međutim osobama sa težim nervnim problemima (koji su gotovo automatski i srčani)  ovo je nedovoljno, i kao što se, ponekad, uzima dupla doza hemijskih lekova, tako se može učiniti i sa ovim prirodnim lekom. Najbolje je kapi (tinkturu) ubaciti sa žutim šećerom (nikako belim!) u šolju  sa vodom i piti lagano gutljaj po gutljaj u vremenu od nekih petnaestak minuta.

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

Nije preporučljivo uzeti tinkturu ili čaj, neposredno pre obavljanja složenih poslova kao što su, vožnja automobila, rad na opasnim mašinama i slično, no to je mera opreza koja se tiče svih lekova ove vrste, naročito hemijskih.

Deci maloj, starijoj od tri godine može se dati valerijana ali u obliku čaja jer je tinktura za njih prejaka s obzirom da se izrađuje na bazi alkohola. Takođe trudnicama se ne preporučuje što je, uostalom i sa hemijskim lekovima, i tu je to potrebnije, mada se ta vrsta lekova smatra svemogućim i često se koriste u prevelikim dozama pa i nekontrolisano, bez svesti o posledicama, jer ih je „doktor prepisao“.

Velike doze valerijane treba posle izvesnog vremena postepeno smanjivati dok se ne dođe do uobičajene. Svakako, ne treba preterivati iako je ovo neškodljiva biljka u razumnim granicama korištena. No sve može imati kontraefekat ako se preteruje.

Treba, svakako, izbegavati alkohol i hemijske lekove istovremeno sa valerijanom jer tada može doći do kontraindikacija. Takođe osobe sa niskim krvnim pritiskom trebaju biti na oprezu pošto valerijana snižava visoki krvni pritisak koji je neretko psihogenog porekla, i u tom snižavanju jeste i suština njenog dejstva.

Kod nesanice potrebno je pola sata pred spavanje popiti kapi valerijane pomešane u šolji tople (ne vruće) vode zaslađene žutim šećerom. Doza zavisi od inteziteta nesanice, dakle, kod većeg problema veća količina valerijane. Ova biljka ne samo da potpomaže uspavljivanje već deluje i na kvalitet snova koji su tada prijatniji i ugodniji organizmu neretko izmučenom svakodnevicom.

Posebno teški i uporni problemi sa nervima koji su izrazito ruinirani, zahtevaju dužu „terapiju“ ovim prirodnim lekom, no posle izvesnog vremena, sa znacima jasnog poboljšanja, treba napraviti pauzu, a zatim još izvesno vreme uzimati uobičajenu dozu.

Svakako, nema čudesnih lekova, pa tako ni ovaj to nije, i uvek, u svakoj bolesti treba menjati NAČIN ŽIVLJENJA I ŽIVOTNU FILOZOFIJU jer je bolest jasan znak da osoba živi neprirodno i što je ta neprirodnost veća, bolest je teža. Ne može se živeti na lekovima (ma koji bili) i „čarobnim supstancama“ pa makar ti lekovi i te supstance bili i savim prirodni. To može biti privremeno rešenje do poboljšanja stanja organizma zatrovanog neprirodnom hranom i još neprirodnijim načinom življenja i odnosa sa drugim osobama.

Jedno mišljenje na „Valeriana officinalis“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s