Dijeta pećinskog čoveka

Svet je pun ludosti. Bombardovani smo, svakodnevno, najnemogućnijim „izumima“ i modama. Tako je i u ishrani, glavnoj čovekovoj potrebi.

Saznanje da smo krajnje ozbiljno ugroženi razvojem prehrambene industrije, i još više razvojem (i zloupotrebama) genetike, možda najveće opasnosti po opstanak ljudske vrste, ljudi se sve više okreću „alternativnim“ a, u stvari, bogomdanim oblicima ishrane.

Na „tezgi“su najfantastičnije i najnemogućnije dijete. Nimalo nije lako snaći se u prašumi pravaca „zdrave ishrane“. Mnogi od tih pravaca teško da se mogu nazvati zdravima, a jedan od najbizarnijih je tzv. PALEOLITSKA DIJETA (The paleolit diet) prilično raširena u zapadnom svetu.

O čemu se, zapravo, radi?

Zagovornici ove „dijete“, koja je nekim čudom dobila  brojne pristalice (što meni govori o ljudskoj, i suviše ljudskoj, veri u čuda, u ovom slučaju, u čudotvornu hranu) tvrde da su PROTEINI najvažniji u čovekovoj ishrani, i preporučuju, pre svega, meso, zatim jaja, povrće i ,odnekud, pečurke. Ovo i laiku, već na prvi pogled, izgleda kao zbrka i pometnja u mozgovima „izumitelja“ ovog načina ishrane.

Meso i riba, tj. morski plodovi su glavni pokretač života, i koriste se, po nekima, sirovi, a uglavnom termički obrađeni. Da zamešateljstvo bude veće „lekovitost“ ovih materija dolazi do izražaja samo ako nisu prerađene industrijski, odnosno, ako nisu konzervirane raznim aditivima , istina otrovima u svrhu povećanja profita, no i bez toga, meso i produkti životinja ( jaja i mleko) nisu za ljudsku ishranu! To je definitivno dokazano krajnje ozbiljnim i temeljnim istraživanjima, od kojih je najvažnije „kinesko istraživanje“ koje je trajalo više decenija i čiji su rezultati jasno pokazali da navedeno nije ljudska hrana.

Proteini životinjskog porekla nesumnjivo su izazivači najtežih bolesti i deformacija ljudskog organizma! Ovde treba dodati još i zasićene masne kiseline nuzprodukt mesa, ali i jaja i mleka.

I što je najbizarnije, mesna (pretežno) ishrana predstavlja se kao način skidanja suvišnih kilograma što se odvija prisiljavanjem organizma da pretvara proteine i masti u glukozu pošto prethodno „istopi“ špek oko struka hraneći organizam u nedostatku prirodne hrane čoveku namenjene. Ovo je avantura opasna po sam život, istina u početku rezultati će biti „impresivni“ ali to ne može potrajati dugo i računi zloupotrebe vlastitog organizma brzo stižu na naplatu u obliku teški zdravstvenih nevolja pre svega problemima sa vitalnim organima poput srca i mozga.

U ovom načinu ishrane, UGLJENI HIDRATI su predstavljeni kao najveće zlo po ljudski organizam! To se može razumeti kada su u pitanju „rafinisani ugljeni hidrati“ genijalni izum prehrambene industrije, no to i nisu ugljeni hidrati već trgovinski artikli. Ugljeni hidrati iz namirnica biljnog porekla, odnosno jednostavni prosti šećeri iz voća i povrća jesu, zapravo, čovekova prirodna hrana, kao što je jelenu trava a vuku sirovo meso, npr.

Osnivačem ovog pravca ishrane smatra se profesor Loren Kordejn koji je u svojoj knjizi „The paleo diet“ promovisao „revolucionarni izum“ u ishrani. On tvrdi da su se, zasigurno, tako hranili naši daleki preci iz doba paleolita, pećinski ljudi, i bili zdravi i dugovečni, jer tada nije bilo zemljoradnje i uzgoja ljudskih pronalazaka kao što su žitarice pa i mleko životinja. Doduše, neki tvrde da se u ovom načinu ishrane, može koristiti i mleko životinja ali u malim količinama. No koliko su žitarice zbog sadržaja glutena, nepodesne za ljudske probavne organe, toliko i još više, meso, jaja i mleko su nejestivi za ljudsku vrstu jer je to isto kao kada se domaćim životinjama daju koncentrati (npr.takozvano koštano brašno) od životinjskih produkata. Tako dobijamo „lude krave“ i analogno tome „lude ljude“, obolele od Krojcfeld-Jakobove bolesti mozga  (teške demencije), još jedne čudne i nemoguće bolesti moderne civilizacije koja je, usput rečeno, za oficijelnu medicinu neizlečiva!

Dakle, proteini pre svega .

Teško da ima veće zablude u ishrani čoveka, kada se zna da su baš oni vinovnici najvećih čovekovih zdravstvenih nevolja, a da je ono što pokreće čovekov život, baš ugljeni hidrati iz biljaka, tj. prosti šećeri iz voća i mineralne soli iz povrća, kao i enzimi nerazdvojni sastojak voća i povrća.

„Paleo vas tera da jedete što više mesa kako bi u telu sakupili što više proteina“ glasi jedno od temeljnih načela ovog načina ishrane. Ova tvrdnja, sasvim diletantska, uzrok je velikih nevolja, ništa manjih, ili jedva malo manjih, od onih koje čini prehrambena industrija!

Najveći „biser“ je tvrdnja da GMO  namirnice „ne spadaju u paleo-dijetu.“ A u koju dijetu spadaju ti monstruozni izumi ludog uma?

Ipak, koliko mogu videti, ovaj način ishrane, ovde na Balkanu, nije se još „primio“ i nema značajniji broj pristalica.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s