Naturologija (naturopatija)

planin.idiličan pejzaž free

Osnovne principe naturologije postavio je još Hipokrat, a oni su sledeći: priroda ima snagu za lečenje (čuvena je njegova izreka: „priroda leči a lekar brine o bolesniku“); pronađi UZROK i njime se bavi a ne leči SIMPTOM; čoveka tretiraj kao celokupnost: kao telesno, mentalno i duševno biće; nemoj svojim lečenjem naškoditi (primum non noncere); akcenat treba biti na preventivi (bolje sprečiti nego lečiti); lekar treba delovati kao učitelj a ne kao neko ko će izazivati prevelik respekt držeći se na distanci.

Dakle, bitno je tretirati celokupno telo kako bi se otkrio UZROK oboljenja, i to se radi isključivo po zakonima prirode.

Hipokrat je u svrhu lečenja još 400 godina pre Hrista preporučivao DIJETU, ODMOR, GIMNASTIKU, i najprikladniji lek: RAD!

Naturopati (naturolozi) koriste umesto militarističkih metoda alopatske medicine (hemijski medikamenti, zračenje, skalpel) prirodne lekove kao što su hrana i biljke, sunčeva svetlost (helioterapija), voda (hidroterapija), masaža, fizička aktivnost, boravak u prirodi i udisanje čistog vazduha i slično.

Pojam NATUROPATIJA koristi se od kraja 19. stoleća i doslovno znači: Lekovita Moć Prirode (Vis Medicatrix Naturae)

Čovek je oduvek bio samo deo Prirode i Univerzuma, a zdravlje se može postići i održati samo u skladu sa Prirodom.

Koje se bolesti mogu lečiti naturopatijom (naturologijom)?

Ovim metodom i načinom lečenja mogu se lečiti SVI zdravstveni poremećaji, od najlakših preko ozbiljnijih pa do najtežih, hroničnih bolesti! Razvoj ove nauke u poslednjih stotinak godina izuzetno je velik i došlo je do neverovatnih, pa i epohalnih otkrića naročito na području ISHRANE, po mnogim autoritetima , glavnog preduslova dobrog zdravlja. Naturologija je, osim toga, veoma uspešna i kod akutnih stanja gde se, još uvek smatra da je oficijelna medicina, sa svojim razornim hemijskim, sintetičkim supstancama i skalpelom, jedino efikasna. No i akutna stanja često se mogu sasvim uspešno sanirati biljkama, kako onim za svakodnevnu ishranu, tako i lekovitim „travama“.

Arnold_Rikli

Švajcarac Arnold Rikli (1823-1906) smatra se jednim, od dva najpoznatija začetnika moderne naturopatije (drugi je Nemac August Engelhardt 1875-1919)

Arnold Rikli sin industrijalca tkanina bio je narodni lekar i prirodni iscelitelj bez formalnog obrazovanja, dakle samouk, a takvi neretko uđu u najdublje tajne jer su večiti studenti sa entuzijazmom.

Po očevoj želji Arnold je nastavio očev biznis sa tkaninama, Dolazeći često u kontakt sa otrovnim hemikalijama oboleo je „zaradivši“ pored franaka, teško stomačno oboljenje. Uvideo je da od takvog posla svoje zdravlje može sasvim izgubiti. Svojeglav po prirodi, što je konačno karakteristika svih originalnih osoba, odlučno napušta unosan posao i svoju izrazito materijalistički nastrojenu porodicui i odlazi u Sloveniju, na Bled, na duži oporavak. Idealno čist vazduh, sunce, hidroterapija i fizička aktivnost su ga sasvim oporavili od teške bolestii i on je od tada taj način lečenja smatrao najuspešnijim i jedino uspešnim.

Bled mu se toliko dopao da je na rodnu Švajcarsku sasvim zaboravio. Nastanio se na tom čarobnom mestu, i tu je ostao čak 52 godine! Oslobodivši se teške bolesti počeo je ozbiljno da izučava prirodne metode lečenja, tj. naturopatiju.

Bled je pod njegovim sugestivnim uticajem oživeo i u to vreme postao jedno od najpopularnijih prirodnih lečilišta u Evropi!

Za Riklija sunce, vazduh i čista voda su izvor zdravlja. Čuvena je njegova izreka: „ voda je dobra, vazduh je još bolji, ali sunce je najbolje“. Vremenom je došao do otkrića da je SUNCE nalblagotvornije po ljudsko zdravlje. Tako danas se smatra osnivačem naturizma (nudizma).

U to vreme, sredinom 19. stoleća, na Bledu su se mogli videti brojni golišavi turisti, pod Riklijevim direktnim uticajem, što je kod lokalnog stanovništva izazivalo blagi užas i zaprepašćenje, shodno tadašnjim vladajućim moralnim normama, No, Rikli slobodouman i samosvojan, nije se puno obazirao na to, zbog čega je, logično, malo bio omiljen u okolini  gde je živeo.

Svoje metode prirodnog lečenja Arnold Rikli je opisao u više knjiga, od kojih se njih pet i danas nalazi u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Slovenije. Njegovo učenje o lekovitosti sunca, vode i vazduha znatno je uticalo na kasniji burni razvoj naturopatije, bez obzira na to što on nije stavljao glavni akcenat na ishranu, iako se i on i gosti Bleda u svrhu lečenja i oporavka hranili vegetearijanski.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s