Dudinje za doručak

Dudinja ili murva, slasno samoniklo voće našeg detinjstva danas je sasvim marginalizovano pa i zaboravljeno. Kako se to dogodilo teško je objasniti, naprosto racionalnog objašnjenja nema! Današnja deca zavedena šljašteće zapakovanim narko-proizvodima konditorske industrije na bazi belog šećera na dudinje više ne obraćaju nikakvu pažnju, a skoro da je isti slučaj i sa svim ostalim voćem.dudinje bele i roze

Dud je trajno drvo koje je u našim krajevima najčešće samoniklo. Ima široke listove, pa je omiljeno drvo na selu koje u letnjim mesecima u avlijama ispred kuća pravi dobru hladovinu. Tvrdo dudovo drvo tradicionalno se koristi za izradu buradi u koje se smešta rakija i vino.

U svetu postoji stotinak vrsta dudova, a u našim krajevima uspevaju tri vrste: beli sa najslasnijim plodovima, zatim ljubičasti (takođe veoma slasni) i crni, nakiselo slatki malo drugačijeg ukusa od prethodna dva.

Plodovi duda sadrže  slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), i vitamine C, B, K, A, E. Zatim minerale gvožđe, kalijum i magnezijum. Takođe sadrže i veću količinu antocijana.dudinje crne

   Ovo delikatesno voće ima brojna lekovita svojstva. Za lečenje koriste se plodovi, list i kora. List duda je narodni lek za sniženje nivoa šećera kod dijabetičara. Plodovi se koriste protiv upale mokraćnih kanala i bolesti grla. Takođe i kod vrtoglavice, epilepsije, nesanice, depresivnih stanja, artritisa, očnih bolesti i za nervnu opuštenost. Kora duda koristi se kod bolesti crevnog aparata i za čišćenje od crevnih parazita.

Plodovi su prava riznica antioksidanata i smatra se da podmlađuju organizam. Zatim jačaju bubrege i čiste jetru. Koriste se i za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Drvo duda je otporno na bolesti i tako raste sasvim organski i ničim se ne tretira pa su tako plodovi, ali i list i kora, sasvim biološki odnosno ekološki!

   Moja generacija je u detinjstvu obožavala ovo slasno voće i gotovo da smo odrasli na njemu! Meni i danas, u sezoni voća (jun mesec) bele i ljubičaste dudinje su najslasniji doručak. Uzimam ih direktno sa grana u ranim jutarnjim satima i to pre jagoda i trešanja!

Nažalost, dogodilo se da je ovo slasno i delikatesno voće nekim čudnim razvojem događaja potpuno “otpisano” i izbačeno iz upotrebe, a današnja deca i ne znaju da su dudinje uopšte jestive! U mom detinjstvu ovo aromatično voće sakupljalo se kao i svako drugo i spravljani su razni džemovi a i dobra rakija se pekla od njih jer sadrže obilje voćnog šećera.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s