Jethro Kloss, pionirski nutricionista (1862-1946)

Krajem 19. i početkom 20. stoleća kada je nauka o prirodnoj ishrani bila još gotovo na svojim počecima delovao je čitav niz ozbiljnih istraživača na ovom polju čija su dela i dan-danas sveža i aktuelna. Setimo se samo imena kao što su Arnold Ehret, Herbert Šelton, Norman W Voker…Među njima je svakako i Džetro Klos iako nije bio medicinski obrazovan.
Arnold Ehret, od Klosa četiri godine mlađi, u mnogo čemu je iznosio gotovo istovetno viđenje načina ishrane prirodnom, biljnom hranom i poput Klosa tvrdio da je neke vrste povrća neophodno potrebno termički obrađivati da bi se zagrevanjem neprobavljivi skrob transformisao u voćni šećer.
Takvo viđenje pripreme povrća kasnije je frutarijanski pravac sasvim odbacio, tvrdeći da je svaka termička obrada potpuno nepotrebna, pa i štetna. Međutim Klos je svestan da se neke vitalne materije, enzimi npr. uništavaju zagrevanjem, no odlučno je tvrdio da je termička obrada nekih vrsta povrća, krompira prevashodno, takođe i žitarica neophodna ali je istovremeno preporučivao što više živih namirnica, voća na prvom mestu.
Čini se da je ovo dobra kombinacija i da manji deo termički obrađenog povrća i žitarica (do 1/3 ukupnog unosa makronutrijenata) ne ugrožava preporučenu alkalno-kiselu ravnotežu u organizmu od 80 : 20, on čak govori da bi baza trebalo unositi i u većem procentu, posebno kada je reč o bolesnim osobama.
U svom glavnom delu „Back to Eden“ („Povratak u raj“) Klos je izneo na nenametljiv i neisključiv način niz ubedljivih razloga za kuvanje, odnosno pečenje nekih vrsta povrća, a takođe i žitarica u obliku hleba i peciva. Njegovi recepti ne samo da deluju, načinom pripreme ubedljivo, već su i krajnje privlačni i savršeno pogodni za PRELAZNI PERIOD ka potpuno sirovoj hrani, ako je to uopšte potrebno i neophodno.
Način pripreme testa i sam proces pečenja hleba jeste sasvim originalan, i potpuno suprotan, industrijskoj pripremi. Pažljivo i dugotrajno mešenje testa od isključivo integralnih žitarica, a zatim pravilno pečenje na odgovarajućoj temperaturi rezultira neobično ukusnim proizvodom, a po tvrdnji autora, i savršeno korisnim. Među prvima je ukazivao na svu besmislenost rafinacije žitarica i na pogubnu štetnost po zdravlje belog brašna.
Džetro Klos je izneo, čini se, umeren i prihvatljiv odnos makronutrijenata od 60 : 20 : 20 za razliku od danas aktuelnog frutarijanskog od 80 : 10 : 10. Po njemu nema govora o štetnosti od 20% biljnih proteina ili biljnih masnoća iz orašastih plodova i uljarica, kako tvrdi vladajući frutarijanski pravac. Ovaj odnos makronutrijenata posebno pogoduje postizanju prikladne kilaže korisnika i eliminisanju opasnosti od anoreksije.
Ono što je najbitnije Klos je odlučno protiv upotrebe namirnica životinjskog porekla u bilo kom vidu! Tvrdi da su životinjske namirnice apsolutno neprikladne za ljudski organizam, što su kasnija naučna istraživanja potvrdila, posebno „Kinesko istraživanje“.
Naročito ceni mahunarke, među njima soju na prvom mestu, tvrdeći da je apsolutno izuzetna biljka. U njegovoj knjizi imamo sasvim precizan recept kako se pravi mleko od soje kao i drugi proizvodi poput sira, maslaca i ostalog.
Ovaj način ishrane daleko je lagodniji od frutarijanskog, a uz to donosi očite benefite.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s