Šta umesto kravljeg mleka?

Korišćenje mleka domaćih životinja u svrhu ishrane stanovništva toliko je ukorenjeno da se bez ove „namirnice“ dnevni obroci ne mogu ni zamisliti. Piju ga svi: deca, mladi, sredovečni pa i osobe u godinama. mleko wikipedia
Štetne posledice pijenja bele tečnosti uglavnom su poznate, pa zato u ovom članku biće reči o tome kako živeti bez ovog , nije preterano reći, otrova.
Zamena za ovu tečnost jeste „mleko“ iz raznih biljaka, samo da ima belu boju jer naš organizam uz pomoć Pavlovljevog uslovnog refleksa pristaće da ga zavaramo kada ugleda poznatu i , nažalost omiljenu, boju. U tu svrhu najčešće se koristi soja, zatim badem i kokosovo brašno. U manjoj meri koriste se i razne žitarice kao pirinač, heljda i proso.
Danas na tržištu kućanskih aparata postoje specijalni uređaji koji isključivo služe za proizvodnju „mleka“ iz biljaka a najčešće se koriste za preradu soje. Postupak je jednostavan, u aparat se ubaci merica zrelih zrna soje. Zatim se dodaju razni poboljšivači ukusa (može i bez toga) kao urme, kokosovo brašno, vanila, prirodni šećer itd. Dolije se vode u određenom omeru, zatvori poklopac uređaja i uključi u struju. I za dvadesetak minuta mleko je gotovo. Procedi se kroz gusti cednjak ili krpu i spremno je za konzumaciju. Mleko na prvi pogled izgleda kao, omiljeno, kravlje i to je dovoljno. Ovako proizvedeno „mleko“ ima glavni nedostatak što se visokim zagrevanjem umanjuje vrednost soje, ali mnogi ne smatraju da je u pitanju krupniji nedostatak.
„Mleko“ od badema se uglavnom pravi hladnim postupkom (mada se može koristiti rečeni aparat) Naime, plodovi badema se u posudi sa toplom (mlakom) vodom ostave preko noći. Bademi tako promene svoju konzistenciju, nabubre i postaju pogodni za upotrebu. Na ovaj način bi ih uvek i u bilo koju svrhu trebalo koristiti. I ovde se takođe dodaju „popravljači ukusa“ kao urme, vanila itd. Ovako pripremljene bademe stavimo u blender sa dodatkom tople vode u omeru koji želimo, najčešće 1:3. Dobro izblendamo i procedimo na gustom cednjaku ili u platnenoj vrećici koju stiskamo da bi smo dobili što veću količinu „mleka“ koje ima očekivanu i omiljenu belu boju.
Najjednostavnije je napraviti „mleko“ od kokosovog brašna. Brašno se prelije toplom vodom dobro izmeša, može čak i van blendera i zatim dobro iscedi najbolje u platnenoj vrećici. Takođe i ovde se mogu dodati razni prirodni zaslađivači i poboljšivači ukusa. I ovo „mleko“ ima očekivanu belu boju nalik kravljem. mleko kravlje
Vremenom neko lakše (a većina teže) zaboravi mleko životinja i postane mu normalno ono što je u stvari oduvek bilo normalno, da koristi biljna „mleka“ odnosno sokove umesto neprirodnog i što je daleko gore, po zdravlje pogubnog mleka domaćih životinja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s