Zašto je radni čovek kolateralna šteta? (Feudalizam je bio bolji)

Danas mnogi sa setom sećaju se socijalizma jer su se u njemu radeći osećali kao ljudi. Iako to vreme nije bilo idilično, prema onom što se danas događa sa onima koji su se odvazili da zive od rada, izgleda bajkovito.
Naprosto se ne moze shvatiti da su se u tako kratkom roku stvari izmenile u toj meri da je čovek-radnik postao, ne sluga, već doslovno-rob! I to nije naš specifikum već, nazalost, svetski trend. Kod nas je samo, s obzirom na mentalitet i karakter Balkanaca, to za nijansu drastičnije i brutalnije, inače je isto kao u tzv. kulturnom svetu.
Zlo koje nas je uhvatilo za gušu zove se NEOLIBERALNI KAPITALIZAM, stoglava azdaja koja guta kako odrasle ljude, tako i decu od 15 godina pa i mlađe!robot igračka free
U knjigovodstvu današnjih biznismena, radni čovek se vodi kao kolateralna šteta, beznačajniji od pocepane gume na izraubovanom traktoru! Isto tako kada se “ispumpa” ide na smetlište, tj. u penziju i zamenjuje ga mlad i svez rob koji će isto tako jednoga dana da prođe! Nešto se setih Dzordza Orvela.
Gledam ovdašnje “biznismene” iz mojeg okruzenja. Nešto surovije teško se moze i zamisliti. Jedan od njih poznat je i po tome što je (još dok nije bio ovo što je danas) polagao vozački ispit 20 puta! A tog su nivoa obrazovanja uglavnom svi.
Pokraj moje kuće svake večeri, po mrklom mraku, prođe vozilo koje razvozi robove sa rada. Posle prospavane noći, rano izjutra to vozilo ponovo dolazi po njih. I tako iz dana u dan. Vidim neke svoje stare poznanike zaposlene kod jedne takve firme kako prstima čupkaju travu kraj ograde firme, ne bi li Profiter odneo pobedu u takmičenju za najlepše uređeno dvorište koje se vodi između ovih čudnih likova koji se zovu “bisnismeni”.
Kada prolazim kraj jedne od tih “kompanija” moji se poznanici, a neki i prijatelji, okreću leđima prema meni da ih ne vidim kako rade taj, malo je reći, ponizavajući posao, jer “od nečeg se mora ziveti”. Većina njih imaju po više hektara zemlje koju su zapustili u ime “sigurne plate” koja iznosi 300 eura na mesec za, preko leta, 13 (i slovima: trinaest) sati rada dnevno! Dok im , savršeno čisto planinsko zemljište, dedovina, stoji zakorovljeno koje je, potencijalno, izvor dobre zarade (za neuporedivo kraće radno vreme) npr. proizvodnjom organskog povrća i voća, oni čupkaju prstima travu za napredak robovlasnika! Moja prosta glava ne vidi tu logiku. A mozda logike i nema, već samo slepog podrazavanja aktuelnog trenda i neupotrebe rođene glave.
Moj deda imao je najviše zemlje u selu, i shodno tome imao je i nekoliko stalnih radnika. Bilo je to u mom ranom detinjstvu. Socijalizam beše na početku svog puta. Kapitalizma, kod nas, gotovo da i nije bilo. Bio je to pre feudalizam zbog nedostatka industrije, odnosno dominantne zemljoradnje. Rečeni radnici koji su, uobičajeno, (i ispravno) na selu zvali “sluge”, u to vreme imali su veću slobodu od današnjih radnika! Kod nas su bili kao članovi porodice, bez preterivanja rečeno! Behu srođeni s mojom brojnom porodicom, I kada bi se dogodilo da su bolesni, bili su negovani kao i ostali članovi porodice.Vladali su rođački odnosi, što je i normalno. To kao da je bilo u srenjem veku a samo nekoliko decenija je prošlo od tada!Nešto mi nije baš najjasnije.
Srbija je na putu u Evropsku Uniju. Što bi se reklo, kud svi Turci tu i mali Mujo. Drugog puta nam nema. Nije dobro biti u tom društvu gde vladaju svakakve opačine. I gde se na primer GMO smatra progresom. Još je gore zadrzati balkanska pravila igre koja po svojoj surovosti nadmašuju svaku maštu i imaginaciju.
Ipak, nije sve tako crno. Ima rešenja.Mi koji nismo biznismeni, mozemo svojom pameću, ako ne lukavošću “predriblati” rečeni neolberalni kapitalizam, prostim korišćenjem onoga što gotovo svi, ovde u Srbiji, imamo: zemlje! Povratkom na zemlju, proizvodnjom organske hrane, pa i zivotinja za razonodu poput konja, pasa i ukrasne zivine, mozemo ziveti zdravim i ispunjenim, zivotom, nezavisno od Profitera. Istina za to je potrebno da imamo normalne apetite. Ništa drugo

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s