Bundeva (bela tikva)

Zimski meseci su oduvek oskudni kada je u pitanju biljna ishrana, voće i povrće u prvom redu. U trgovačkoj ponudi su danas najpre južno voće, ali i povrće iz staklenika koje je samim tim što nije proizvedeno na sasvim prirodan način, odnosno na otvorenom, donekle obezvređeno. Da ne računamo stimulativne hemijske supstance koje se neizostavno dodaju kako bi se pospešio rast, počesto (i sve više) i van svih normalnih granica.

Tako, u situaciji smo da dobro promislimo pre nego što kupimo, kako povrće na gornji način proizvedeno, tako i južno voće jer je i tu abnormalna težnja prema enormnoj zaradi veoma prisutna ( i sve prisutnija) i npr. banane se ubiraju sasvim zelene ne bi li potrajale a samim tim donele veći profit.  Bundeva wikipedia

Sigurno u ovakvoj situaciji danas ne znamo u stvari šta kupujemo bilo u hipermarketu, bilo na otvorenoj tržnici, pijaci. Ne možemo nikako saznati šta određeno voće ili povrće sadrži u sebi, a danas da bi se postigao krupan plod gotovo da ništa nije nedozvoljeno uključujući i GMO.

Zato je najbolje i najsigurnije u kućnoj varijanti pripremiti ono što zovemo zimnicom, odnosno lagerovati veće količine voća i povrća najkorisnije hrane po ljudski organizam. Većina voća zbog svog kratkog roka trajanja mora se „konzervisati“ odnosno osušiti ili pak duboko zamrznuti ne bi li smo ga očuvali za zimske oskudne mesece.

Jedna od veoma korisnih biljaka koja ne zahteva gotovo nikakvu vrstu konzerviranja jeste baš bundeva. Cele plodove možemo sačuvati na taj način što ih uskladištimo u bilo kakvoj prostoriji i tako zaštitimo od smrzavanja i to je ceo postupak „konzervisanja“. Bundevu na Zapadu računaju u voće iako se kod nas smatra povrćem. Tokom zime izvanredno je dobrodošla u našoj ishrani s obzirom da sadrži veoma veliki procenat voćnog šećera (barem pojedine sorte, mada ima i onih manje slatkih) koji u situaciji kada oskudevamo u voću veoma dobro dođe. I što je možda i važnije bundeva sadrži i veoma važan beta – karotin provitamin vitamina A, pa je pored pečenja u svrhu dobijanja voćnog šećera možemo koristiti i sirovu u blenderu.

Prednost ove biljke je što ima nisku cenu i na našem selu tradicionalno se svake godine seje makar i u malim količinama. Nema tog domaćinstva koje nakraj njive ili bašte nema i nešto ovih biljaka. Zato se povoljno može kupiti a da bude bez dodatih hemikalija u cilju pospešivanja rasta ploda, jer bundeva raste uvek izdašno i plodovi su najčešće krupniji. Zbog toga je potrebno samo se malo angažovati, otići u kasnu jesen na selo gde se lako mogu pronaći veoma kvalitetni primerci ovog korisnog ploda. Treba nabaviti (ukoliko imate prostora za čuvanje) veće količine koje će vam tokom zime veoma dobro doći.

Bundeva se može koristiti kako u sirovom stanju tako i pečena što ne predstavlja veće obezvređivanje hranljivih sadržaja. Delimični gubitak vitalnih materija zagrevanjem nadoknađuje se oslobađanjem velikih količina voćnog šećera koji je svakako daleko preporučljiviji od bilo koje vrste šećera, uključujući i donekle koristan – žuti. Tako umesto korišćenja velikih količina šećera tokom zime kako je uobičajeno, ovo je veoma dobra „zamena“ (u stvari je rečeni šećer zamena!) i sladiti ćete se tokom čitave zime i to za veoma male novce.

Sećam se dobro u mom detinjstvu tokom zimskih meseci gotovo svakodnevno iz furune „smederevca“ kućom se širio prijatan miris bele bundeve, zato i danas često ispečem na kriške narezanu tikvu iako svestan svih nedostataka termičke obrade biljaka.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s