dr Hans Diehl

U oblasti naturologije teško se može naći ovako temeljit istraživač kakav je dr Hans Dil (Hans Diehl). Uža specijalnost mu je epidemiologija i kardiologija ali njegova interesovanja su znatno šireg opsega od navedenog. U lečenju polazi od činjenice da je čovek telo i duh  da prema tome ako želimo zaista zdravu osobu moramo poći od ovog holističkog pristupa i raditi na svim, brojnim aspektima čovečijeg zdravlja gde se na prvom mestu nalazi prirodna, biljna ishrana.Hans Diehl

Za razliku od danas najprisutnijeg frutarijanskog shvatanja prirodne, biljne ishrane gde dominira na prvom mestu ishrana voćem i gde je svaka termička obrada namirnica isključena, Dil zastupa liberalniji koncept, nimalo rigidan i opterećujući, gde je dopuštena jednim delom i kuvana biljna hrana, i što je najneverovatnije voće nije apostrofirano kao najbitnije, nije čak ni na drugom mestu već je iza žitarica, krompira i mahunarki, odnosno povrća! Shvatamo da, iako danas poprilično anatemisane kao “kisele” “opojne” i višestruko štetne namirnice, žitarice su ipak veoma korisne biljke pre svega zbog obilja prirodnih vlakana neophodno potrebnih ljudskom organizmu, ali i zbog uravnoteženosti i izbalansiranosti hranljivih sastojaka koji pružaju gotovo sve materije što su ljudskom organizmu potrebne za život, na prvom mestu zasitnost i obilje energije. Ako znamo, kako stari zapisi kažu, da su starorimski vojnici za dugih marševa imali uza se samo vrećicu pšenice i čuturu vode i da su takođe i gladijatori  bili hranjeni samo pšenicom, onda možemo razumeti favorizovanje ove, po svemu sudeći, izuzetne biljke.

U svojom poznatoj knjizi “Moć zdravlja” ( Health power) – koautor je dr Elen Ludington (Aileen Ludington) – ovaj vrsni poznavalac čovečijeg organizma izneo je, na veoma ubedljiv i sugestivan način, kako se dolazi do trajnog i sjajnog zdravlja. Na prvom mestu, svakako je ishrana biljnom hranom… Kao što je već rečeno, on ne smatra velikim nedostatkom, na ispravan način, termički obrađene, pre svega žitarice, al ii maunarke, krompir (kojeg visoko ceni) pa i zelenje, čak ponekad i voće, uglavnom u poslasticama! Naravno, svestan je da se na taj način gube određene supstance poput enzima npr. ali to se nadoknađuje unosom svežeg i sušenog voća i salata.

Najveću korist po organizam donose složeni ugljeni hidrati iz žitarica, sa obiljem biljnih vlakana jer se na taj način proces probave i asimilacije obavlja usporeno i temeljno, pretvarajući ugljene hidrate u glukozu. Istovremeno postiže se maksimalana sitost i osećaj snage. Naša creva u ovom slučaju rade savršeno (što je uslov za funkcionisanje svih drugih organa), i to pre svega zahvaljujući biljnim vlaknima kojih u namirnicama životinjskog porekla nema, i otuda mnoge nevolje po organizam. Glavno je: ne unositi namirnice životinjskog porekla i to je onda izuzetno povoljna situacija po ljudski organizam, jer je oslobođen napora prerade krajnje štetnih proteina i naročito masti, a ove dve hemikalije su izazivači najtežih bolesti današnjice poput autoimunih bolesti (dijabet tipa 1, multipla skleroza, reumatoidni arthritis itd) ali i angine pektoris, dijabeta tipa 2 i kancera.

Na prvi pogled izgleda upotreba termički obrađenih biljaka danas neprimerena i prevaziđena, ipak treba imati na umu da su mnogi značajni istraživači iz ove oblasti dopuštali delimičnu upotrebu kuvanih i pečenih biljaka, a neki su čak smatrali da je to neophodno potrebno, poput Arnolda Ehreta. I sam Kolin Kembel, autor “Kineske studije” ne zabranjuje kuvanje biljaka! Način života, danas krajnje neprirodan i podređen Profitu, bitno je drugačiji od onog koji je vekovima bio prisutan kada su ljudi živeli u velikoj meri prema prirodnim zakonima i samim tim zdravije i normalnije. Čini se da se sve iz temelja promenilo u samo stotinak godina razvoja prehrambene industrije koja je malo-pomalo uzimala “pod svoje” sve veći procenat svetskog stanovništva i došlo je do toga da je danas normalno koristiti veštačku hranu umesto prirodne.

Sem toga vremenom čovek se je sve manje kretao i sve je manje bivao fizički aktivan iz razloga razvoja “pomoćnih sredstava” na prvom mestu proizvoda auto industrije ali i svih drugih “izuma” koji zamenjuju upotrebu sopstvenih nogu i tradicionalnog prevoza uz pomoć životinja kakav je bio hiljadama godina. Čovek se, a da to nije ni primetio, vremenom pretvorio u automat za zgrtanje para i uzornog podanika, a na štetu svoje slobode, svog zdravlja i, konačno, svoje sreće. Odrekao se i Boga i poverovao da je Zlatno Tele ono čemu treba težiti. Kazna neminovno stiže u obliku nedaća već spomenutih. Tako svoje blagostanje plaća bolestima obilja i što je veoma čudno ne haje mnogo zbog toga. Pravu hranu zamenio je surogatima hrane, fizičku aktivnost užitku gledanja u ekrane razne koje mu je podarila tehnika, i poverovao je da je to mnogo lepši i sadržajniji život od onoga kakav je bio hiljadama godina. Rezultat je evidentan i nedvosmislen: gubitak zdravlja i naprasno prekidanje života neretko u zrelom dobu, u naponu snage pa i ranije od toga!

Čovek, čini se, ipak nije stvoren za virtuelni život ma kako bio ubeđen da je to tako. Depresija i stres su postali takođe nešto “normalno” a ne tako davno čovek nije mogao ni da zamisli tako nešto, naprosto u njegov tadašnji način života takve stvari nisu imale mesta. I zato veliki deo novaca koji zaradi i koji su postali svrha postojanja, danas troši na lekove i psihijatre imajući iluziju da je to rešenje njegovih nevolja koje je sam kreirao. I to je začarani krug iz kojeg više ne vidi izlaza duboko zaglibljen u svoje tvorevine i “izume”.

Dugo se verovalo da je stanje očaja i depresije “prirodno stanje” čovekovo, ali su nalazi naturologije i prirodne medicine pokazali da ove bolesti proizvodi način života i sistem vrednosti instalirani u današnjoj civilizaciji. Depresija je uzročnik mnogih pa i najtežih bolesti današnjice jer su brojna naučna istraživanja dokazala psihosomatsko poreklo većine bolesti. U tom slučaju i savršena biljna ishrana nema efekta, i bolesti moderne kulture uzimaju svoj veliki, i nepotrebni, danak. Dakle, u rečenoj, značajnoj knjizi Hansa Dila, na ubedljiv i celovit način dat je opis funkcionisanja svih brojnih delova komplikovane mašine zvane čovečije telo, kao i načini da se ta “”mašina” drži u savršenom stanju do u poznu biološku starost sa realnom prilikom da čovek u zdravlju i veselju proživi onoliko koliko mu je po prirodi dodeljeno a ne da sam sebi prekraćuje vek obuzet priviđenjima i fantazmagorijama kojima je zaveden, a na svoju golemu štetu.

Jedno mišljenje na „dr Hans Diehl“

  1. Povratni ping: dr Hans Diehl | avramovlj

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s