Endorfini

Supstance koje proizvode emocije u mozgu nazivaju se endorfinima. Kako je čovek biće svesno to je stalno pod raznim pritiscima. Neko te pritiske lakše a neko teže amortizuje, zavisno od nasleđa. Ima ne mali broj osoba, po svojoj prirodi osetljivih, koji veoma teško podnose permanentne pritiske na nervni sistem i na dušu. I iz toga razloga razni stimulansi su veoma traženi, poput alkohola, nikotina, kofeina itd. jer kako kaže, na Zapadu veoma cenjen pa i precenjen, “doktor za dušu” imenom Sigmund Frojd: ko ima briga ima i likera. A svi imamo briga, to je čovekov usud. Životinjama je lako, one nemaju razuma, savesti i drugih produkata kulture, pa su zato uvek opuštene i u zadovoljstvu im protiče život.  gitaristkinja free

No, legalni stimulansi, a ima ih popriličan broj, ma kako u nevolji mogu pomoći, neminovno dužom upotrebom stvaraju zavisnost i sve ono što uz to ide, i to je nemala nevolja sa njima. Može li se živeti bez “likera”? Čini se da, ipak, može. Kako?

Čovekov mozak u stanju je sam da proizvodi “čarobne supstance” ako mu se pruži prilika, odnosno ako mu se tako nešto omogući. Šta je za to potrebno? Pre svega pozitivne emocije! A one su, u prvom redu: radost, smeh, ljubav, zahvalnost i vera. I ko gaji rečene emocije njegov mozak proizvodi hormone ENDORFINE i dotičnoj osobi nisu potrebni veštački stimulansi nosioci zdravstvenih nevolja čovekovih, već je najčešće u dobrom raspoloženju koje je neophodno potrebno za zdravlje. kupačica free

Ukoliko osoba u dužem periodu neguje negativne emocije (kako je najčešće slučaj) poput mržnje, ogorčenosti, ozlojeđenosti, srdžbe, straha, gneva, žalosti itd. odvijaju se razorni procesi koji znatno doprinose oboljevanju pojedinih organa.

Zatim, vežbanje poput brzog hodanja u prirodi u našem mozgu proizvodi takođe rečene supstance. Zato smo posle “treninga” odnosno dužeg hodanja ili plivanja, takođe i posle rada u vrtu npr. vedri, veselo raspoloženi i optimistični što ima veliku korist po zdravlje.

Proizvodnja endorfina odvija se samo ako te procese ne blokiramo nelegalnim, odnosno težim, opijatima poput kokaina i sličnih ali i onih “delotvornijh”, i zato su osobe zavisne od “pravih narkotika” bez nade u sutra, osuđene na propast organizma.

Dakle proizvodnju endorfina podstiču različite aktivnosti poput fizičkih napora, zdravog sna, ali i pozitivne misli i dela poput ljubaznosti, nasmešenosti, dobronamernosti…Nesumnjivo pozitivne emocije podstiče i prava hrana a to je prirodna, celovita hrana koju treba koristiti umesto rafinisane, veštačke i one životinjskog porekla za čoveka nejestive, a omiljene.

Takođe treba verovati u Višu Silu, odnosno u Boga što je, u krajnjem ljubav i rad za dobrobit svih ljudi. Okrenutost samom sebi i negativne emocije poput mržnje, zavisti i ljubomore neće doprineti našem zdravlju i sreći, jer sreća dolazi iznutra.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s