Holesterol

jaja free

Ova supstanca od značaja za pravilan rad ljudskog organizma koja dobro amortizuje stres, stvara polne hormone i jača naše kosti, proizvodi se u našoj jetri u dovoljnim količinama i nije potrebno unositi je putem hrane! Biljna hrana po prirodi dodeljena našem organizmu ne sadrži holesterol, njega imaju samo namirnice životinjskog porekla, i našem organizmu nimalo nije potreban. Kao takav unešen čini ogromne štete organizmu i u većim količinama često ima fatalno dejstvo! Posebno je poguban za krvne sudove, arterije naročito jer ih začepljuje čime se protok krvi prema srcu iz godine u godinu smanjuje, i u  kasnijem dobu (a danas i puno ranije) vrlo često dolazi do srčanih nevolja uglavnom iz navedenog razloga.Ovaj se proces, ili bolest, naziva ateroskleroza.

RIZIK            NIVO U KRVI (mmol/l)

Holesterol                                                  LDL holesterol

Ne postoji do 4,1                                             ispod 2,3

Povišen 4,2 – 4,6                                             2,31 – 2,82

Velik 4,61 – 5,64                                              2,83 – 3,84

Vrlo velik 5,65 – 6,66                                      3,85 – 4,87

Opasno velik iznad 6,67                                   iznad 4,88

Koji proizvodi sadrže najviše holesterola? Sve namirnice životinjskog porekla sadrže ga manje ili više, pogotovu žumance, sir parmezan, mast, meso (iznutrice i kobasice) itd.

Holesterol u krvi je direktno pod uticajem onoga što pojedete. To treba znati. Ishrana biljnom hranom bogatom vlaknima snižava efikasno nivo holesterola u krvi i za 20-30% u roku od mesec dana! A s obzirom na sve realne opasnosti koje dolaze od ove hemikalije najbolje je odreći se namirnica životinjskog porekla, što nije tako velika žrtva kako na prvi pogled izgleda. Koristi su mnogostruke a biljna hrana nije neukusna kako je na glasu u to se možete brzo uveriti i događa se neretko da nam postaje čudno kako smo se nekada, i ne tako davno, hranili namirnicama koje zapravo i nisu za ljudsku upotrebu niti su jestive.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s