Bez dopinga (Hit je biti fit)

Приказује се WP_20161001_001.jpg

 

Biti konstantno u dobroj formi, bez zdravstvenih problema malo kome danas polazi od ruke. Možda samo mladima, ali ni to nije uvek slučaj. Zašto je to tako? Dve su stvari odlučujuće za dobro stanje organizma: pravilna ishrana i stalna fizička aktivnost. Ni jedno ni drugo danas nije prisutno u dovoljnoj meri.

Kako se hranimo? Prevladava ishrana namirnicama neadekvatnim našem organizmu, kao što su namirnice životinjskog porekla, a takođe i rafinisane, industrijske koje zapravo i nisu jestive. To što uobražavamo da su to „osnovne životne namirnice“ bez kojih se ne može, stvar je pre stanja svesti nego što je to zaista tako. Većini ljudi teško je i zamisliti obrok bez mesa, mleka, jaja, belog hleba, odnosno belog brašna, belog šećera, rafinisanog ulja i kuhinjske soli. A ovo ne da nisu neophodne namirnice za rast i održavanje organizma zdravim, već su nepotrebne, i više od toga – štetne!  Rečene namirnice (ili „namirnice“) deluju na naš organizam SEDATIVNO i to je ono što ih čini popularnim. Termička obrada namirnica (pre svega životinjskog porekla) dovodi do toga da jelo na našem stolu deluje primamljivo već samim svojim izgledom i intenzivnim (i neprirodnim) mirisom na principu uslovnog refleksa, jer naš organizam „zna“ da će dobiti pogonsko gorivo koje ga opušta, to jest, omamljuje. Dakle, najedemo se i osećamo se „moćno“ „zdravo“ „energično“. Taj osećaj traje kratko vreme dok narko – supstance ne izvetre. Naš organizam i pored obilnog unosa hrane ostaje neishranjen! Ostaju samo naslage sala, odnosno ogromni višak masnoća pretvoren u trigliceride, što se kod nekih osoba smatra kao evidentan dokaz snage, pa i zdravlja. I onda jovo-nanovo, glad se mora ponovo utoliti i rezultat je isti: začarani krug. Što se više jede to veći (neprirodni) apetit nastaje. Organizam propada kao kod svakog narkotiziranja, samo što je ovo legalan DOPING za koji se uobičajeno smatra da „tako treba da bude“.

Pre, za vreme i nakon obroka konzumiramo pića poput alkoholnih (pivo, vino, rakija) i „osvežavajuće“ napitke,  kao što su gazirani sokovi „začinjeni“ čarobnim supstancama poput kofeina, teobromina, teina i sličnih. Takođe unosimo  i tople: kafa, čaj itd.  Mnogi od nas ovakva pića i napitke dodatno “poboljšavaju“ dimom iz cigarete, tek da bi užitak bio kompletan. I ova pića, a takođe i cigarete su LEGALNI DOPING. Naš je organizam, posle ovakvih podmirenja osnovnih potreba kao što su hrana i piće, „na sedmom nebu“. No kao kod svakog narkotiziranja cena se mora platiti, a ona je previsoka, ali i sasvim nepotrebna.

Druga nevolja koja naše telo snalazi jeste nedovoljno kretanje, što je u kombinaciji sa preobilnim unosom hrane (ako se to tako može nazvati) i pića po organizam krajnje loša situacija. Unešena ogromna cifra (praznih) kalorija mora se potrošiti na bilo koji način, ako ne sportom odnosno fizičkim aktivnostima ono agresivnim ponašanjem. Do „pražnjenja“ mora doći jer je to prirodni zakon, u suprotnom organizam može pretrpeti slom uz otkazivanje vitalnih organa. Tako iz dana u dan. I opet začarani krug.

devojka u vežbi free

Može li se živeti i normalno funkcionisati bez dopinga? Svakako da je to moguće, a nije ni toliko teško kako se uobičajeno smatra. Biti u konstantno top – formi stvar je koja je dostižna svakoj osobi bez prevelikih napora i bez ikakvog odricanja što se tiče uživanja u hrani. Prirodnu hranu možemo jesti u takođe velikim količinama (naravno, ukoliko nemamo težih, odnosno, hroničnih bolesti) kao i rafinisanu ali sa tom razlikom što nećemo imati loših posledica poput zakrečavanja arterija holesterolom ili visoki krvni pritisak. Unošenjem prirodne biljne hrane sa obiljem vlakana i veoma malim procentom prirodnih masnoća, organizam je konstantno u snazi i sposoban za velika pregnuća. Negativnih „nuzpojava“ jednostavno nema jer organizam radi na glukozu iz prirodnih ugljenih hidrata, iz voća, zelenog lisnatog i drugog povrća i u sasvim malim količinama orašastih plodova. Nema holesterola ni zakrečavanja arterija. Nema visokog krvnog pritiska, a ni hipoglikemije/hiperglikemije. Organizam je u svom elementu i funkcioniše lako i snažno. I što je najvažnije nema nikakve zavisnosti, jer supstance koje se unose iz biljne hrane ne deluju sedativno, već prirodno pune „baterije“ tela čineći da bude zdravo i sposobno za život.

Dakle, možemo preokrenuti svoj način ishrane (i življenja uopšte) ili nastaviti po starom sa perspektivom velikih zdravstvenih nevolja i sa izvesnošću hronične bolesti. Na nama je da odlučimo. Istina, promeniti ukorenjene loše navike nije najjednostavnije, ali je sasvim moguće. U svakom slučaju treba bar pokušati. Navike postoje da bi se menjale a to je uz malo dobre volje, vere i samodiscipline sasvim izvodljivo. Nagrada za trud je, ne velika, nego ogromna: dobro, stabilno zdravlje i top – forma.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s