LCHF dijeta

Toliko je pravaca u ljudskoj ishrani da ma šta da jedemo može se podvesti pod neku specijalnu dijetu. Tako ako jedemo npr. obilno masnoće životinjskog porekla možemo biti bezbrižni. Holesterol? To je samo mit i ništa više! Ovo se „učenje“ naziva LCHF (Low Carb High Fathttp://www.besplatne-slike.net Potpuno besplatne slike visokog kvaliteta.

Totalna zbunjenost i zbrka vladaju  kada je ishrana ljudi u pitanju. Ništa nije sasvim pouzdano i sve se relativizuje. Javljaju se geniji koji kao od šale kažu da to što nauka tvrdi (bilo koja, pa i ona „prava“, nezavisna  koja nije u službi industrije) ne vredi ni pišljiva boba.

Tako, najnoviji „modni krik“ jeste rečena LCHF ishrana (ne vole da im neko kaže „dijeta“ već treba reći životni stil, što je u redu) koja tvrdi da se treba vratiti „izvornoj ishrani“ (ovo mi je odnekud poznato!) a ta je, ni manje ni više – meso! Jer čovek jeste, u stvari svaštojed i biljke nisu mu (kako smo mislili) autentična hrana, već je to džigerica, riblje ulje i svinjska mast. Što masnije to bolje, jer se na taj način stopira  proizvodnja insulina i sprečava hiperinsulinizam najveća zdravstvena nevolja čovekova. Ugljeni hidrati su tako sasvim nepotrebni i nepoželjni, pa makar oni bili i prost voćni šećer, fruktoza prirodno pogonsko gorivo na koje radi čovekov organizam. meso na viljuški free

Odnos makronutrijenata je neverovatnih  5 : 20 : 75 (ugljeni hidrati, proteini i masti)!!!

   Umesto „izvornih“ namirnica kao što su meso životinja, riba i mast od istih, danas je najveća pošast „industrijsko, rafinisano smeće“ tvrdi se. Tačno! Ali samo ovo zadnje, a „izvorne“ namirnice nikako ne mogu biti one životinjskog porekla jer  su one glavni „kreatori“ (uz pomenute rafinisane) “bolesti obilja“, pa makar bile i organske proizvodnje kako se  insistira, suština se ne menja jer je njihov hemijski sastav sasvim neprikladan za ljudski organizam.

O ovom načinu ishrane kaže se i sledeće: „Najbolje je ako je meso ekološko i da su životinje jele „što im je priroda namenila“ . Zar nije bolje da i čovek jede što mu je priroda namenila a to je bez sumnje VOĆE i ZELENO LISNATO POVRĆE uz malo orašastih plodova, a ne ulje od jetre bakalara, makar ono bilo i „ekstradevičansko“.

Moguće da je svinjska mast čak i bolja od rafinisanog, poluhemijskog suncokretovog ulja koje je pre pogonsko gorivo za dizel motore negoli namirnica, ali ovo je izbor između dva zla. Dakle, ni rafinisano, hidrogenizovano ulje niti svinjska mast nisu nam potrebni za optimalno zdravlje! Čak nam ne treba ni na prvi pogled prihvatljivo i cenjeno hladno ceđeno maslinovo ulje jer je i ono 100 % masnoća. Potrebu za masnoćama (do 10 % unešenih u organizam) mogu sasvim izvršiti orašasti plodovi sa oko 70 % prirodnih masnoća (orah, lešnik, badem) a takođe i semenje uljarica (suncokret, bundeva itd.)

Može se, na kraju, postaviti pitanje zašto su najveći umovi u istoriji, od Sokrata do Tesle, bili vegetarijanci? Kako to da takvi, genijalni, nisu znali šta je „izvorna“ čovekova hrana?

LCHF „dijeta“ je, po svemu sudeći čedo učenja dr Roberta Atkinsa, iako je, treba reći, kod njega akcenat više na proteinima životinjskog porekla negoli na mastima, ali u suštini je to veoma slično.

Rečeni dr Atkins je postao žrtvom svog vlastitog učenja jer je sa ovom „izvornom“ hranom  dospeo do infarkta miokarda! Da ironija bude veća, pomenuti doktor je bio specijalista za kardiologiju! (O ovome sledi poseban članak)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s