dr Robert Atkins (1930 – 2003)

Atkins

Ovaj, kako se najčešće tvrdi, kontroverzni lekar, diplomirao je medicinu 1951. na univerzitetu Mičigen. Godine 1955. doktorira na Kornel univerzitetu i nešto kasnije kreće sa privatnom praksom. Sledeće godine ženi se malo poznatom operskom pevačicom Veronikom, poreklom Ruskinjom.

Kako je već dugo u problemu sa suvišnim kilogramima posvećuje se ishrani iako je specijalizirao kardiologiju. Proučava razna učenja koja se vezuju za ovu veoma važnu oblast, i dolazi do učenja dr Alfreda W Peninngtona koji preporučuje uklanjanje iz ishrane skroba i šećera u svim oblicima. Objavljuje članak Novi koncept u lečenju gojaznosti. Godine 1956 već teži 224 funte ili 100 kg i pored svih nalaza u oblasti ishrane koje primenjuje na svojim, sve brojnijim pacijentima. Obelodanjuje svoju tzv. ketogenu ishranu sa kojom postiže priličan uspeh.

Već 1970. ima sopstveni PLAN MRŠAVLJENJA koji odlučno promoviše u javnim glasilima. Ubrzo nakon toga postiže široku popularnost. Dve godine kasnije objavljuje knjigu Atkins Diet Revolution koja postaje bestseler i prodaje se u milionima primeraka. Otvara Center for Complemetary Medicine koji postaje jedan od  najuspešnijih, odnosno najprofitabilnijih iz oblasti ishrane u čitavim Sjedinjenim Državama. Lečenje gojaznosti hranom sa niskim procentom ugljenih hidrata i visokim procentom masnoća i proteina životinjskog porekla.

Osnovno otkriće , u najkraćem, je:  ugljeni hidrati doprinose brzom porastu kilaže jer se u organizmu pretvaraju u masnoće, a istovremeno dolazi do hiperinsulinizacije, jer organizam konstantno luči insulin u svrhu odbrane od šećera. Ograničavanje unosa ugljenih hidrata izaziva povećan nivo ketona u krvi. Kada organizam nema dovoljno glukoze za zadovoljenje energetskih potreba tela, telo pretvara masti iz masnih naslaga u ketone, odnosno u energiju. Telo može da koristi ketone kao izvor energije, pa se ograničavanjem unosa ugljenih hidrata dovodi da mu glavni izvor energije bude iz rezervi sala koje ima ispod kože i oko unutrašnjih organa. Kako se ovo salo troši za energiju njegova količina se smanjuje osoba mršavi i postaje sve lakša. Dakle, pogonsko gorivo više nisu ugljeni hidrati već mast i proteini. Tako može se neograničeno uživati u gurmanskim jelima i ne dobijati suvišne kilograme.

Na prvi pogled revolucionarno otkriće koje menja nauku o ishrani iz temelja. Međutim ovakva ishrana dovodi neminovno do problema sa krvnim sudovima jer ih začepljuje, a takođe i do povišenog krvnog pritiska, kao i do niza zdravstvenih problema samom činjenicom da su masti i proteini životinjskog porekla neprikladni čovečijem organizmu čije otrovno dejstvo deluje kancerogeno i krajnje destruktivno u svakom pogledu.

Najdramatičniji problem jeste svakako što se višak masnoća pretvara u rečene KETONE to jest ACETON, treba li posebno naglasiti – opasan otrov. A višak proteina pretvara se u AMONIJAK isto težak otrov. Kasnija istraživanja su dokazala da su proteini i masnoće (bilo kog da su porekla) čovečijem oraganizmu potrebni u veoma malim količinama 5-6 % a maksimalno 10 %. Sve preko toga TRUJE krv i čitav organizam. Ekstremni višak ova dva nutrijenta može dovesti do opasnog stanja poznatog u medicini pod imenom KOMA!

Osim toga ovakvom ishranom evidentan je nedostatak unosa biljnih vlakana neophodno potrebnih digestivnom traktu, da ne govorimo o nedostatku vitalnih materija, odnosno mikro nutrijenata, enzima, vitamina i minerala. Ovaj krupni nedostatak rešava se unošenjem sintetičkih mikro nutrijenata u obliku suplemenata što svakako nije srećno rešenje. Uspeh ovog načina ishrane je samo prividan i kratkotrajan, a u dužem periodu dolazi do teških posledica po vitalne organe pre svega srca i mozga.

Godine 1992. pojavljuje se nova knjiga pod naslovom Atkins New Diet Revolution koja postaje apsolutni bestseller i prodaje se u 15 miliona primeraka. Međutim otkrića dr Atkinsa u medicinskoj i nutricionističkoj javnosti ne nailaze na odobravanje ali tražnja za onim što nudi njegova kompanija ne jenjava već naprotiv raste.

U aprilu 2002. u svojoj kući nakon obilnog doručka dr Atkins doživljava srčani udar. Međutim kada se nakon izvesnog vremena provedenih u bolnici oporavio izjavljuje da je sa njegovim srcem sve u redu i da infarkt miokarda nije ni u kakvoj vezi sa njegovim načinom ishrane već da je u pitanju virus. Neke njegove kolege su izrazile sumnju u te reči. Dijagnoza je glasila: kardiomiopatija, hronična insuficijencija srčanog mišića i visok krvni pritisak. U to vreme težio je 258 funti, odnosno 117 kg.

Osmog aprila 2003., kako je zvanično objavljeno, dr Atkins se je našao ponovo u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. Tvrdilo se da je pao na ledu na njujorškoj ulici i doživeo tešku povredu glave. I posle devet dana u komi njegov se život okončao. Sumnja u zvaničan stav o tome šta je se zapravo dogodilo ostala je do danas. Njegova udovica nije dopustila obdukciju što je sumnje učinilo još izraženijim.

Novootkriven način ishrane povukao je čitav niz kompanija na aktivnost u tom smeru, i na tržištu su se pojavili brojni proizvodi sa malo ugljenih hidrata a mnogo masnoća i proteina.Takođe cveta proizvodnja suplemenata i sintetičkih mikro nutrijenata. Međutim ubrzo ovaj način ishrane doživljava značajan pad u popularnosti na šta su uticali mnogi kritički osvrti u medijima ali i čudan i tragičan kraj tvorca novog pravca u ishrani. Ne tako davno moćna kompanija koju je autor ove neobične ideje osnovao, Atkins Nutritionals, 2005. stiže do bankrota. Međutim ukupna zarada po raznim osnovama, izražena u nekretninama bila je i ostala ogromna tako da njegova udovica Veronika postaje jedna od najbogatijih žena u čitavim Sjedinjenim Državama. Ova umetnica sa izraženim smislom za biznis ništa manjim od svog supruga lekara – biznismena, bila je i ostala tvrdo ubeđena da je njen suprug tvorac revolucionarnih otkrića na polju ljudske ishrane, i u svakoj prilici je veličala njegovo delo. A kako je postala medijska zvezda u svojim brojnim javnim nastupima sa nesmanjenim oduševljenjem  je govorila o svom životnom putu od od siromašne ruske izbeglice do ogromnog bogatstva i stvaranja imperije.

Ovo bizarno učenje je ostavilo dubok trag i vremenom su nastali brojni pravci poput Dijete Južne Obale, LCHF dijete, ketogen dijete, Dukanove dijete… a neke su i  danas prisutne.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s