Kako potrošiti kalorije?

Slatkiše u svim oblicima, „osvežavajuća pića“, razne „cole“, gazirane “sokove“, odnosno šećerne vodice, svakodnevno unosimo u organizam. Posle toga, bar na kratko, osećamo se poletno i „snažno“ dok traje dejstvo belog šećera i drugih stimulansa, poput kofeina, teobromina, teina itd. Puni smo praznih kalorija bez nutritivne vrednosti. motorciklista horor free

Celokupna ishrana danas jeste golema količina KALORIJA sa kojim organizam ne može da izađe na kraj…Sva hrana termički obrađena pretvara se u stimulanse, odnosnu u prost šećer, saharozu koja u našem organizmu deluje poput dopinga, u dužem periodu razarajući organe.

Sedelački način življenja golemu energiju kojom je organizam „do vrha“ ispunjen, ni približno ne može da potroši i, eto nevolje. Fiziološki, organizam dospeva u stanje disharmonije pojedinih organa što je u stvari bolestan proces. Zato, popularne i široko prihvaćene „slatkiše“ spravljene na temelju belog šećera, rafinisanog ulja i belog brašna treba izbegavati koliko je god moguće.

Umesto ovih, veštačkih „namirnica“, trgovačkih atrikala, poželjno je, i po organizam korisno, unositi prirodne namirnice, voće i povrće, žitarice i uljarice, koje se u organizmu procesom termogeneze i asimilacije pretvaraju u glukozu, organizmu podobnu, kao osnovno pokretačko gorivo. Na taj način organi dobijaju „pravo gorivo“ umesto surogata, i funkcionišu na ispravan način, bez štetnih posledica.

Složena „mašina“, odnosno čovekov organizam, svakako, izvesno vreme, može da „radi“, da se kreće, i na veštački način, ali tada ne može stići daleko…Poznato je da traktor, npr. može da se kreće umesto namenjenog mu goriva imenom dizel, i na obično lož-ulje, što je na našem selu iz razloga ekonomičnosti, tj. materijalne ugroženosti, čest slučaj. Motor tako korišćenog traktora za izvesno vreme propadne, baš kao i čovečiji organizam korišćenjem neadekvatnog „goriva“, odnosno hrane koja mu nije namenjena, i za koju nije dizajniran.

Naravno, višak energije, odnosno kalorija u organizmu, ne nastaje samo unosom praznih kalorija iz rafinisanih „namirnica“, već to može biti slučaj i sa unosom, inače korisne, prirodne, biljne hrane, ako se unosi u preterano velikim količinama. Čovek treba da jede onoliko koliko je pre svega fizički aktivan, ali i emocionalno, duhovno odnosno umno. Aktivnost organizma (uz ispravnu ishranu) od presudne je važnosti za pravilno funkcionisanje tela.

Činjenica je da je današnji čovek veoma pasivan i živi uz pomoć brojnih pomagala, pre svega transportnih (vozila razna) ali i uređaja koji mu, na prvi pogled, čine uslugu, poput kućanskih aparata i ostalih nebrojenih „poslužitelja“. Tendencija je, i ideja, da sve bude „na dugme“ kako se ne bi remetilo blaženstvo čovekove egzistencije. Previđa se, u celoj priči, samo jedna „sitnica“: čovek je stvoren da se kreće , da radi nogama i rukama a ne samo mozgom. To mu je potrebno da bi bio, i ostao, zdrav.

E sad, postoje adekvatne zamene za anatemisan manuelni rad koji se danas smatra nedostojnim čoveka. To su sportske aktivnosti, i otuda velika popularnost „teretana“, no to koriste, pre svega, mladi, dok je za srednje a naročito „ozbiljnije“ godine tako nešto „neprilično“. Čovek „u godinama“ podrazumeva se, ne treba da fizikališe već da se igra sa unučićima i da redovno ispija šarene pilule, jer mu je vreme za tako nešto. Zašto bi on sada trčkarao parkom i koristio sprave za vežbanje ili, daleko bilo, bavio se obrađivanjem vrta, kad u supemarketu ima i povrća i voća?!

Ipak, čini se da postoji nešto efikasnije za potrošnju kalorija od teretana i džoginga. To su „starinski“ i vekovno provereni načini: ljubav, odnosno emocionalna i shodno tome seksualna aktivnost, danas „prevaziđene metode“ jer se nimalo ne uklapaju u koncept: profit i dominacija na prvom mestu, a sve drugo je manje vredno i „može da pričeka“. Da li je ovo zabluda ili pravi put, prosudite sami.

A popularna folk – pesma kaže: “Prodao sam dušu, prodao sam ljubav da postanem bogataš, a u srcu jad i beda jer ti drugom pripadaš“…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s