Ima li gazda dušu?

jahta free

Raditi a ne biti plaćen za svoj rad gore je nego biti mrtav, zapisao je davno Džek London. Danas ove reči zvuče čudno i nemoguće, a autor je – da čudo bude veće – bio osvedočeni ubermenš i sledbenik filozofije Fridriha Ničea!

Ništa normalnije je, u naše vreme, da gazda tretira radnika kao „potrošni materijal“ i kolateralnu štetu. Ode jedan dođe drugi, vrlo važno! Bitno je da radnja radii da se „šuške“ slažu jedna na drugu. To što taj nesrećnik ima porodicu i sitnu decu, njegov je problem. Šta će mu deca kad nije gazda?

Ovakvo stanje, danas rašireno je u svetu, i običan čovek ga prihvata kao „normalan poredak stvari“ iako platu koja život znači nije primio više meseci a dobiće je kada se gazdi ćefne i kada gazdarica, konačno, aminuje isplatu.

Oni hrabri pojedinci (retki kao meteori) koji se usude da zakucaju gazdi na kućna vrata i zatraže svoju krvavo zarađenu crkavicu redovno dobiju batine, istina ne odmah tu ispred vrata, već pošto uđu u raskošno opremljen hodnik i za njima se zaključaju vrata da kojim slučajem ne pobegnu pre „temeljne obrade“ i „izmene ličnog opisa“. Ovakvi slučajevi nisu retkost.

Šta radi uniformisana vlast u ovakvim situacijama kojoj je u opisu posla da štiti građane od napasnika? Pa izaćiće „na lice mesta“da ustanovi šta se „zapravo dogodilo“ (ako i to uradi). Napraviće zapisnik, pa i, u svrhu predstave, možda će i privesti siledžiju ali će ga, budite sigurni, ubrzo i pustiti. Forma će biti ispunjena (ali čak ni to se ne dešava uvek), no poredak stvari ni za dlaku se neće promeniti, a taj je da je gazda vlasnik tela i duše svog nameštenika, i da shodno svom položaju, sa navedenim može da postupi kako želi i kako mu njegova, neretko, psihopatska duševna konstitucija nalaže.

A zna se: vlast je bolećiva spram parajlija, kako i zbog čega sam dragi Bog će znati. Normalnom čoveku ovo će ostati večna tajna, a neki enfan teribl reći će da država i lovatori žive u simbiozi pa nije razumno očekivati da budu jedni protiv drugih.

One thought on “Ima li gazda dušu?”

  1. Vreme je za novu preraspodelu kapitala i uvođenje „Ekonomije za opšte dobro“. Jedna grupa lopovskih govnatora je koncentisala većinu kapitala u svoje kandže i svima onima koji rade kod njih, svojim robovima, je limitirala plate od 200 evra. Budimo se.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s