Letnje čišćenje organizma uz pomoć lubenica

 

Резултат слика за lubenice

Leto je dobra prilika da svoj opterećeni organizam temeljno očistimo a da nam taj poduhvat ne predstavlja nelagodu i opterećenje već, štaviše, prijatnost.

Ovo doba godine obiluje plodovima zemlje kojih na našem selu ima (još uvek) u priličnoj meri prirodnih naročito samoniklog voća ali i zasađenih koji se tradicionalno uzgajaju, barem za svoje potrebe, bez hemije, nesreće našeg vremena.

Jedna od najvrednijih biljaka odnosno plodova jeste lubenica koja je kod nas oduvek popularna, istina kako vreme prolazi sve manje zahvaljujući prehrambenoj industriji i njenom ofanzivnom nastupu sa svojim brojnim artiklima „veštacima“ kojima većina ljudi nije u stanju da se odupre.

Živimo u vremenu kada količine hrane (sve više, ispod svakog kriterijuma, niskog kvaliteta) koje unosimo, prevazilaze normalne potrebe organizma tako da se naši probavni organi – koji su osnova zdravlja – ne uspevaju izboriti sa tim enormnim količinama.

Nažalost, u našoj kulturi nema ustaljenog običaja da se organima za varenje da odmora barem jedan dan u mesecu, još bolje nedeljno, kada će biti oslobođeni titanskog napora da se izbore sa neverovatnim materijama kojima ih nerezonski i neracionalno opterećujemo. Tako, na zidovima creva talože se ostaci neasimilovane hrane što ima izrazito loše posledice po zdravlje jer se te otpadne materije putem krvi prenose po čitavom organizmu.

Još manje postoji tradicija ispiranja creva tj. klistiranja o čemu svedoči neverovatana činjenica da se u čitavoj golemoj prestonici (kako li je tek u unutrašnjosti?) ne može pronaći adekvatan uređaj za rečenu operaciju temeljnog čišćenja, već umesto traženog proizvoda dobijamo zbunjena lica prodavačica (bez)brojnih apoteka kojima tako nešto niko ne traži. Резултат слика за lubenice

Sezona godišnjih odmora idealna je prilika da svoj način ishrane preko svake mere neadekvatan i zdravlju nepodoban, „popravimo“ i barem za deset-petnaest dana upristojimo i normalizujemo tu bitnu i neodgodivu svakodnevnu potrebu.

Voće je za čišćenje organizma „izmišljeno“ a uz to je i hrana koja u sebi sadrži gotovo sve potrebne materije za pravilan rad organa i optimalno zdravlje.

Naš organizam potrebno je držati u dobro hidriranom stanju jer to omogućuje da organi rade relaksirano i bez nepotrebnog naprezanja koji ih slabi i vremenom dovodi do potpune iscrpljenosti što se manifestuje stanjem koje, uobičajeno, zovemo „bolest“.

Za hidrataciju voće je idealna hrana jer sadrži veliki procenat savršene vode koji je najčešće oko cifre 95 a neretko i više od toga! Od sveg voća, lubenice su sa svojim hranljivim materijama i količinom vode najbolje za letnju ishranu koja je, istovremeno i temeljno čišćenje.Najviše sadrže, od vitamina provitamin odnosno beta karotin izuzetno bitan za nesmetan rad celog organizma a takođe i jedan od najvažnijih minerala kalijum sličnih osobina. Ovo su, što je možda manje poznato, najprisutniji vitamin i mineral u svem voću  i lisnatom povrću, otuda velika moć ove vrste hrane na naš organizam.

Jedan od problema kojim su opterećene osobe koje se hrane sirovom hranom (voćem i povrćem) jeste baš to obilje vode, što u današnjem frenetičnom tempu i jurišu na tvrđavu profita, u gradskim uslovima otežavajuća okolnost jer je potreba za toaletom bitno veća u odnosu na osobe koje se hrane koncentrisanim proizvodima kojima konstantno imaju stanje dehidracije i zatvor creva, idealna situacija za pravljenje biznisa jer je potreba za toaletom neobično retka, čak nije ponekad ni svakodnevna, što je, treba li reći, suprotnost prirodnim potrebama čovekovim.

Zbog rečenog, godišnji odmor kako na selu, tako i na moru možemo iskoristiti na pravi način hraneći se u najvećem procentu rečenim voćem, najbolje samo lubenicama.Резултат слика за lubenice

Koje količine dnevno možemo unositi? Kod vegana one su neuobičajeno velike i idu (zavisno od telesnih proporcija i aktivnosti, kako fizičke tako i duhovne, odnosno emocionalne) do sedam, osam pa čak i do deset kilograma! Naravno osobe nenaviknute na voće neće moći ni približno toliko unositi zato je potreban kraći period privikavanja od dva-tri dana koji možemo započeti pred polazak na odmor na taj način što ćemo probavne organe osloboditi masnoća koje sa voćem nimalo nisu u dobrim odnosima za šta se, po inerciji i prenagljeno, optužuje voće a problem je, zapravo, u masnoćama raznog porekla.

Deset dana možemo izdržati samo na lubenicama, o kojima je ovde reč, čime ćemo svoj probavni aparat temeljno pročistiti. Naravno, ovo važi samo za zdrave, odnosno, relativno zdrave osobe dok se kod obolelih teže može primeniti zbog pojave naglog otapanja -u dugom periodu posloženih-toksina diljem organizma, zato je za njih potrebno prisustvo stručne osobe (nutricionista odnosno dijetetičar) koja će nadgledati proces čišćenja i intervenisati kada je potrebno, kako ne bi došlo do ozbiljnijih zdravstvenih nevolja.

Zato, ukoliko se pojave problemi treba preći na uobičajenu kuvanu hranu, ili za ovu priliku poboljšanu izbacivanjem namirnica životinjskog porekla, i možda još važnije, rafinisanih poput ulja, belog brašna i belog šečćera koje treba zameniti nerafinisanim.

Ako želimo savršenu ishranu sa svim potrebnim mikronutrijentima (minerali, vitamini, enzimi i fitohemikalije) onda to možemo postići tako što ćemo sa sobom na odmor poneti neki kvalitetniji blender.

Umesto, kako je uobičajeno vode, koristićemo lubenice tako što ćemo prvo u blender ubaciti njih pa onda neko zeleno povrće poput spanaća, zelene salate, blitve, raštana ili neku od kupusnjača. Sve dobro izblendamo i dobija se veoma ukusan napitak koji možemo pijuckati tokom celog dana a koji ima sve potrebne materije za savršen rad organizma.

Količine koje ćemo dnevno popiti prilagodićemo našem zdravstvenom stanju. Što je ono bolje količine će biti veće i s obzirom na letnje doba i znojenje idu tri, četiri pa čak i pet litara, što nije tako preterana količina kako na prvi pogled izgleda s obzirom da nam je to istovremeno i hrana i piće.

I kada se vratimo sa sela ili sa mora u grad bićemo gotovo druga osoba:lagana, poletna i puna energije. Optimistična i spremna za nove izazove. Zato vredi se potruditi jer rezultat, obično, premašuje sva očekivanja.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s