Lekar ili nutricionista?

 

Резултат слика за optimizam

Za dobro zdravlje uobičajeno se smatra da su nam potrebni dobri lekari (ma šta to značilo) i redovna kontrola „nesumnjivih pokazatelja stanja zdravlja“ što se vrši čestim posetama hramu, poznatijem kao DOM ZDRAVLJA. U tu svrhu izmišljeno je nebrojeno aparata, instrumenata i drugih neverovatnih i nemogućih sprava i spravica.

Trgovina mernim instrumentima cveta i na tršište se svakodnevno „izbacuju“ nova čudesa tehnike i tehnologije. Do nedavno korišćeni aparati i  uređaji za razna merenja (vage za merenje težine, aparati za krvni pritisak, za nivo šećera u krvi, holesterola, triglicerida itd.itd.) stalno se zamenjuju sve novijim, i danas su dovedeni do savršenstva.

Međutim uobičajeno verovanje tzv. običnih ljudi u tehniku ne dovodi do pravog zdravlja, a ni deset puta dnevno izmeren nivo glukoze u krvi ni za milimetar neće poboljšati nivo našeg zdravstvenog stanja.I osim neke vrste zabave tim igračkama za odrasle, suma sumarum, vajde nikakve!

Koji su dometi zvanične, alopatske, državne medicine?

Oficijelna medicina može da nas zakrpi posle saobraćajne nesreće, što nije mala stvar svakako, može da „ugasi vatru“ kod akutnih stanja,  ali ne može da nas izleči praktično ni od koje bolesti! Može da nas kljuka hemijskim medikamentima po sistemu „klin se klinom izbija“ ali to nas, nažalost, neće učiniti zdravim. Naprotiv! Jer kakvog smisla ima otrovan organizam lečiti hemijskim otrovima što zapravo jesu „lekovi“?

 

Zvanična medicina može da skalpelom odreže deo tela tj. organ koji smo krajnjim nemarom spram vlastitog života  neadekvatnom hranom otrovali namrtvo. Može čak da naše krvne sudove zakrečene holesterolom nasilno raznim napravama pročišćava na način kako se čisti dimnjak, ali ne može da učini našu krv čistom koja će teći lagano, prirodno bez zastoja i koja će uredno hraniti brojne ćelije u organima širom našeg tela. Niti može da organizam načini baznim što je uslov zdravlja.  Takav „lek“ još nauka i industrija (koje su neretko dve strane iste medalje) nisu „otkrile“ a sva je prilika da se to nikada neće ni dogoditi.

Kako se stiče i održava zdravlje?

Čovek u svojim mladim danima ne oseća nikakve zdravstvene nevolje i pun je snage, bar je tako na prvi pogled. I jede sve što se nudi na tržištu bez imalo kritičnosti, glavno je da je dobro začinjeno i da prija nepcima i ukusnim pupoljcima. Verujući negde u podsvesti da je zdravlje večna kategorija naravno nimalo ne misli šta će biti sutra. To nam se svima događa. Međutim to traje tek par decenija i nastaju nevolje koje su se uz malo pažnje i ljubavi spram vlastitog života mogle lagano i elegantno izbeći. Svi mi smo sami sebi neprijatelji kada se tako nehajno odnosimo prema sebi.

Takozvana inicijacija hroničnih bolesti počinje još u pubertetu i samo je pitanje vremena kada će doći do promocije tj. do eskalacije bolesti! Čak i mnoge prividno zdrave osobe u cvetu mladosti koje na prvi pogled pucaju od snage imaju ozbiljno bolesne organe neretko i najznačajniji – srce! To su nedvosmisleno pokazale autopsije stradalih u nesrećama.

Nesumnjiva činjenica koja malo kome prija jeste da se zdravlje održava samo, pod broj jedan, prikladnom hranom pririodno namenjenoj ljudskoj vrsti, a to je, svi to znamo, (iako ne želimo da znamo) biljna u svom celovitom, neprerađenom obliku, voće, povrće i orašasti plodovi u tačno određenim proporcijama približno 80 : 10 : 10 (ugljeni hidrati, proteini i masnoće.) Резултат слика за optimizam

 

Hrana je, nesumnjivo, glavni činilac u formuli zdravlja ali zdravlje je CELINA i neophodno je ispuniti još neke uslove da bi se stiglo do tog visokog cilja i dostignuto održalo. A to su, poznato je, stalna fizička aktivnost, čist vazduh i često izlaganje sunčevim zracima. Osim toga emocionalna stabilnost je isto tako bitan uslov. Tako skup ovih elemenata dovode nas do cilja, a izostanak bilo kojeg, pogotovu glavnog izaziva zdravstvene nevolje.

Nije potrebno posebno naglašavati da današnji čovek lakomisleno trampivši svoje zdravlje (i svoji slobodu) za himere zvane profit, bogatsvo, moć, vlast itd. dospeo u ćorsokak iz kojeg mu nema izlaza, već samo zaokret u suprotni pravac i povratak na stare (proverene) staze.

Tako stigli smo do nemoguće situacije da sve goleme državne investicije u „zdravlje“ malo doprinose svrsi i sve velelepne građevine opremljene nemogućim čudesima tehnološke medicine, tzv. zdravstvenog sistema od malog su efekta. I sve se u konačnom svodi na banalan biznis pod firmom ZDRAVLJE!

Šta je stvarno rešenje nemalog problema?

Ma kako čudno i nemoguće izgledalo sama pravilna ishrana naše krvi, samim tim naših ćelija pokazala se efikasnijom od svih čudesa tehnološke medicine bogato plaćenih. A sve to što ima evidentnog uspeha u lečenju i održavanju zdravlja košta društvo neuporedivo manje. I nekako ispada – na kraju krajeva – da nam više trebaju nutricionisti nego lekari! Ova neoboriva činjenica mnogima se neće dopasti ali stvari, nažalost ili na sreću – tako stoje!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s