Oj, budi svoj

„Ako sutra ostanem bez karijere i ostanu mi samo porodica i prijatelji – to je i više nego dovoljno.“

Novak Đoković 2013. u knjizi „Serve to win“

 

Kao radoznalo dete veleo je da na tv-u gleda sport koji mu je izgledao najlepšim. Voleo je mečeve Bekera, Kurijera, Agasija, Samprasa…Roditelji, mali preduzetnici, kupili su mu rekete i svesrdno podržavali u treningu. Naravno, do bogatstava se nije moglo dospeti prodajom pizze na Kopaoniku ali od zarađenog moguće je bilo da se finansira razvoj očito talentovanog mališana koji će možda jednoga dana i doseći ideal čovečanstva: gomilu para, uspeh i slavu. Možda, ko zna. Sve je moguće i čuda se događaju.

Mali je rastao i bivao sve bolji u sportu kojeg je voleo više od svega. Detinjstvo mu se razlikovalo od dece u okruženju. Takođe i rana mladost. Sve beše disciplina i trening. Zarana je za svojom još nevidljivom zvezdom otišao u svet. Trenirao kod najboljih trenera u Nemačkoj. Učio jezike i trenirao. To je temelj uspeha.

Zaista, njegov talenat beše stvaran i neprecenjen. I počeli su turniri, prvo oni mali “fjučersi” i “čelindžeri”.

Pobeđivao je i napredovao. Ušao u “top 100”. Široj javnosti željnoj tuđih uspeha, sve više je ulazio u vidno polje. I konačno, počeo je da osvaja velike trofeje. Jedan za drugim. Zvezda je rođena. Saldo na računu malih preduzetnika rastao je neverovatnom brzinom. Njegovi roditelji, logično, napustili su svoju radnju i počeli da putuju po svetu sa svojim talentovanim naslednikom. Ostala njihova deca pokušavala su isto ali im nije išlo od reketa. Talenat je retka pojava.

I neobični momak konačno je ostvario svoju  veliku želju koju je izrazio još kao klinac rekavši odlučno u mikrofon da mu je cilj da postane najbolji na svetu! Ni manje ni više! Život piše romane, i evo naš je heroj zaista najbolji na svetu! Broj jedan. Mani stiže u neslućenim količinama ali treninzi su sve zahtevniji jer se dostignuto mora održati pred nasrtljivim pretedentima na tron. Hoće da ga svrgnu i sve čine da to i ostvare.

Nole trenira i u slobodno vreme uči jezike. Na pobedničkom postolju sve iznenađuje kada se u Rimu obrati na italijanskom, u Londonu, naravno, na engleskom a u Parizu na, istina nesavršenom, francuskom! Ali usavršiće on i taj francuski! Zar on nije savršen?

Osvojio je sve GREN SLEMOVE osim jednog: Rolan Garosa. Mora i njega. Kada usavrši francuski tada će i taj Garos pasti.

I konačno: 2016. osvaja i taj četvrti SLEM, poslednji u nizu!

Para ima ne zna šta će sa njima ali nešto kao da fali.Nešto pokrupno. Šta li to može biti? Ima “sve”: slavu, uspeh, bogatstvo, ženu, dete…a opet je nezadovoljan i i nekako neispunjen. Čudno. Da li je ovo pravi život? Gleda obične ljude. Neki od njih puki su siromasi a opet zrače srećom. Kako je to moguće? On tu sreću još nije dostigao a sva je prilika da mu “osvojeno” bogatstvo to ne može omogućiti.

Kako dalje? Nastaviti sa žestokim treninzima i osvojiti ono malo neosvojenog i postati najbolji svih vremena, tzv. GOAT. Ili poći, konačno  u potragu za onim što se ne može kupiti: za SREĆOM.

I jednoga dana čusmo neobičnu izjavu: “Više mi prvo mesto nije prioritet. Ubuduće ću igrati iz zadovoljstva”. Onako amaterski, što bi se reklo, jer samo takvo shvaćanje sporta čini dobro čoveku i čuva dušu. Ali šta sa sponzorima i obavezama prema teniskoj  asocijaciji? Kako istupiti iz kola kada su mu obe šake čvrsto stisnute? Moraće još neko vreme da igra, hteo – ne hteo. Bez obzira da li mu to donosi zadovoljstvo ili ne.

I dođoše porazi.Jedan pa malo kasnije drugi.Pa treći. I zaredaše se.Nekako kao da mu se ne igra. Igra, prisutan je na terenu ali to nije borba na život i smrt. Nema više izgaranja.Da li je to zato što ne jede slaninicu i duvan – čvarke već avokado, breskve i blitvu?

U boksu sedi “čudni lik” neki Španac, ne trener već guru, kažu zlobnici. Svoja dva glasovita trenera otpustio je a taj nesimpatični lik ih je zamenio i čini se da vredi više on jedan, anoniman i ružan od dvojice dokazanih, velikih i fotogeničnih. Nole oko vrata nosi  srce a ne krstić. Enigma. I propoveda ljubav. Posve nesvakidašnje.

Sve je dostigao, sve rekorde (ili gotovo sve) je oborio a nije uspeo samo jednu stvar: da bude svoj! Sve je imao osim SEBE SAMOG. Bio je svačiji: roditeljski, sponzorski, nacionalni, u vlasništvu “fanova”, političara, organizatora turnira, novinara i vlasnika tv – prava, svetske i srpske teniske organizacije a ponajviše u službi profita! SVE SAMO NE SVOJ!

Приказује се WP_20161106_002.jpg

Tu, čini se, beše problem koji studiozno rešavaju ovih dana desetak miliona njegovih sunarodnika diljem zemnog šara. Da li je Nole odlučio, onako svojeglav kakav beše nakada, da bogatstvo poput Elama Harniša pusti niz vodu i poradi na svojem ja koje se nekud zagubilo, to jest postane ponovo svoj, i povrati ispresovanu dušu u herbarijumu civilizacije.I osvoji jedini “trofej” koji mu, evidentno, nedostaje: SREĆU!

Koliko se da videti, na pravom je putu, sviđalo se to onima koji su se poistovetili sa njegovom ličnošću i svoje živote identifikovali sa njegovim, ili ne.Oni mu to ne mogu oprostiti ali to je njihov problem. Nole grabi nepokolebljivo novim putem i možemo mu samo poželeti da istraje. Drugo mu nije potrebno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s