Kako nastaje dijabetes

Šema nastanka DIJABETESA je, u najkraćem, ovakva: usled nepravilnog unosa makronutrijenata sa nedovoljnim procentom od minimum 80 % prostih, voćnih šećera dolazi do opterećenja PANKREASA koji je da bi “ispravio” disbalans prinuđen da proizvodi više insulina nego obično kako bi sve brojne ćelije bile opskrbljene potrebnom hranom tj. GLUKOZOM.

Taj loš proces odvija se “ispod leda” i na površini jedva da je vidljiv. Istina, osoba se ne oseća najbolje, ali su manifestacije bolesti nevidljive i loše stanje se pripisuje tempu modernog života, trci i jurnjavi za privilegijama i profitom. Dogodi se da oboleli ode i lekaru ali ni ovaj često ne može videti problem pošto je dobro maskiran. Dakle, pojačan rad gušterače maskira problem i sve se na prvi pogled odvija “kako treba” ali oboleli se ne oseća zdravo i sve mu je lošije kako vreme protiče.

Težak rad na proizvodnji insulina “pod vanrednim okolnostima” razumljivo ne može potrajati dugo i dolazi do posustajanja u radu pankreasa. U međuvremenu mnogi vitalni organi kao posledica patološkog procesa stradaju, kao srce, mozak, bubrezi i oči.

I kada se konačno dijagnostikuje povišen šećer u krvi tj. hiperglikemija štete su već nastale. Tada je to dijabetes melitus i pristupa se uobičajenom tretmanu hemijskim lekovima koji nažalost ne donosi poboljšanja već samo KONZERVIRA bolesno stanje i “drži ga pod kontrolom” na šta je zvanična medicina ponosna. orangutan-sa-bornea

“Pacijent” kako-tako funkcioniše ali je daleko od preokreta bolesti u zdravlje, odnosno do izlečenja. I tada imamo doživotnog pacijenta, osobu osuđenu na taj strašni status.

Ima li ovde rešenja i da li je moguće IZLEČENJE? Na sreću rešenja ima i izlečenje je moguće! A tajna nije jako složena i praktično je, uz nešto malo dobre volje, izvodljiva! Šta je potrebno preduzeti? Prvo i najvažnije, treba izbaciti iz ishrane SVE VEŠTAČKE PROIZVODE koji se odnekud smatraju hranom! Tu spadaju svi industrijski proizvodi, a na prvom mestu rafinisani (belo brašno, beli šećer, “jestivo” ulje, kuhinjska so.) Zatim treba izbaciti sve proizvode ŽIVOTINJSKOG POREKLA (meso, mleko, jaja i njihove derivate) Takođe i skrobne namirnice, pre svega žitarice, ali i mahunarke i korenasto povrće.

Nekom će izgledati da je to previše odricanja i ni pomisliti neće da tako nešto i primeni. To je njegovo pravo. Sad, da li je to zaista previše odricanja “užitka u dobrom zalogaju” zavisi kako se gleda na stvar, što implicira system vrednosti svakog pojedinca. Onaj ko na prvo mesto stavlja pravo zdravlje i sve ono što se sa tim dobija, neće smatrati da je na gubitku što ostavlja namirnice koje čoveku nisu prirodno dodeljene, dok onaj ko živi da bi jeo njemu je, svakako i najmanja restrikcija unosa namirnica neprihvatljiva.

I, što je najvažnije, treba uvesti PRIRODAN MAKRONUTRIJENTSKI ODNOS 80/10/10. (ugljeni hidrati/proteini/masti)

Našem organizmu potrebno je minimum 80 % voćnog šećera, fruktoze da bi ispravno radio! Tada gušterača može relaksirano da proizvodi insulin, znači, bez da se iscrpljuje. Tako za proteine i masnoće ostaje po 10 % i to maksimalno, a još bolje je da to bude po 6 %. No to je idealna situacija koja i ne mora biti ostvarena. Svaki unos ova dva nutrijenta u količini preko rečenih 10% produkuje toksične ostatke procesa prerade u ugljene hidrate, odnosno u glukozu, koji truju organizam i samim tim to je “bolest” odnosno bolesno stanje organizma. A u velikim količinama, kako se danas događa, može doći i do AKUTNOG TROVANJA organizma poznatog pod medicinskim izrazom KOMA!

Znači, zdravlje se postiže doslednim POŠTOVANJEM PRIRODNOG ODNOSA NUTRIJENATA u gornjem razmeru, uz korišćenje prirodnih, jestivih i čoveku kao vrsti namenjenih namirnica. To je cela priča o zdravlju.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s