Živa hrana sa mrtvog zemljišta

Obilna ponuda voća i povrća na pijacama i po hipermarketima u svima nama stvara iluziju da je ponuđena roba „sasvim u redu“. Plodovi nesvakidašnje napredni, raznih boja i dezena sasvim su nalik „pravim“. Štaviše, deluju „ubedljivije“ od onih po seoskim voćnjacima i baštama a naročito od samoniklih koji su, znatno sitniji i tim, na prvi pogled (koji je najčešće i zadnji) „infeperiorniji“.

„Neodoljivo“ krupni plodovi i jarke boje gotovo svakog će osvojiti na prepad, što je – treba reći – i cilj prehrambene industrije. Hemija ili alhemija, uglavnom rezultati su sasvim onakvi kako su i projektovani u laboratorijama moćnih svetskih korporacija.

Ideja, lepo, krupno i trajno ostvarivana u dugom nizu godina, pa i decenija, danas je, čini se, izvedena do savršenstva!Roba ove vrste ide „kao alva“, biznis cveta. Vratolomna trka za profitom ne dozvoljava ljudima da sednu, stave prst na čelo i postave logično pitanje: šta u sebi sadrže ovi atraktivni plodovi i da li će od njih moj organizam napredovati ili možda stagnirati? A razloga za tako nešto – ma kako izgledalo nepotrebno – ima itekako!

Analiza sadržaja ovih plodova (koju bi svako od nas trebao znati) donosi uvek neočekivane ali i šokantne rezultate. Niz supstanci u ovim plodovima koje su zapravo antizdravlje jeste poduži, a spisak korisnih veoma kratak, i kako vreme prolazi, sve kraći.

Uobičajeno, imamo iluziju da su ti milovidni plodovi puni vitamina, minerala, enzima, fitohemikalija, antioksidanasa…korisnih našem organizmu ali realnost je sasvim drugačija: sadržaj istih je zabrinjavajuće mali i ni izdaleka dovoljan za normalno i zdravo funkcionisanje organizma.

Pođimo od famoznog B12 vitamina neophodno potrebnog. Sve se češće postavlja pitanje zašto ga nema iako se uglavnom tendenciozno akcentira veganska ishrana kao „opasnost“ u ovom smislu. No evidentni nedostatak ovog vitamina (ali i svih drugih) jeste podjednak u veganskoj kao i u konvencionalnoj ishrani.

Kako?

Bezobzirnim iscrpljivanjem zemljišta na kojem se uz pomoć svete hemije uzgajaju voće i povrće doveo je, u doslovnom smislu, do potpune praznine, odnosno do mrtvog sloja na kojem se, iz godine u godinu, zasađuju plodovi.

Za zdravu biljku koja donosi plod neophodan je sloj zemljišta poznat pod imenom humus koji prirodno sadrži sve materije i mikroorganizme što svojim dejstvom i aktivnostima proizvode supstance poput vitamina, minerala, enzima…bitne za pravilan rad naših organa. Konkretno za rečeni B12 potrebne su zemljištu bakterije i drugi mikroorganizmi koji će ga proizvesti što se u prirodnom ambijentu, u šumi, događa spontano, i samonikli plodovi sa takvog zemljišta obiluju, kako ovim, tako i svim drugim vitaminima.

Sasvim drugi proces se odvija veštačkom proizvodnjom voća i povrća. Razumljivo je da u zemljištu u koje se dugi niz godina ubacuje veštačko đubrivo i hemijska sredstva za „zaštitu“ ne mogu živeti mikroorganizmi. Dakle, u takvom veštačkom zemljištu HUMUSA jednostavno NEMA! Biljke rastu na potpuno veštački način i samo svojom vizuelnom pojavom fingiraju iste takve plodove iz prirode, ali sadržajno su sasvim inferiorne! Dominira siromaštvo vitalnih materija a obilje hemije koja je, razumljivo, ljudima koji plodove kupuju, nevidljiva. Samo naši nesrećni organi „vide“ tu razliku i bore se koliko mogu. A ta borba traje duže ili kraće u zavisnosti od snage organizma svakog pojedinačnog i od genetike, i neminovno dolazi do poraza tj. „bolesti“ kako se medicinski naziva višak otrova u našoj krvi.

E sad, jedino mi sami možemo odlučiti šta ćemo prihvatiti za ishranu: proizvode iz prirode, kojih je moguće imati (organska proizvodnja, samonikli plodovi) ili pak one koji „glume“ prave plodove a u stvari su „veštak“ lepog izgleda kojim smo zatrpani po pijacama i hipermarketima.

Samo od nas zavisi!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s