Džank hrana, pank muzika i treš literatura

Živimo u čudnim vremenima. Današnji čovek malo, pomalo napušta vrednosti koje su proverene dugim vekovima i prihvata novotarije, od strane moćnih medija nametnute.

Ne tako davno ljudima je bila važna hrana iz svog povrtnjaka i voćnjaka. Isto tako slušali su izvornu muziku i voleli literaturu koja ima lepotu, dubinu i dušu.

Kada je reč o hrani, industrija je preuzela primat i vešto nametnula proizvode koji na prvi pogled izgledaju kao pravi (poput povrća i voća) a u stvari su trgovinski artikli koji fingiraju omiljene plodove zemlje i koji jedva da imaju dodirnih tačaka sa pravom, prirodnom hranom.

KARIKATURA ZA BLOG (GLAVNA)

Danas jedemo, uglavnom, ono što čoveku kao vrsti nije namenjeno. Na primer, meso životinja je hrana za lava i vuka ali ne i za čoveka, a ona danas dominira. Neverovatne su količine ovog industrijskog proizvoda koje se dnevno troše u svetu. Dalje, kravlje mleko je hrana za mlađu telad a ipak, brojni derivati ove čudne „namirnice“ danas su neizbežno prisutni na našem stolu kako za doručak tako i za ručak i večeru. I onda se pitamo zašto se loše osećamo, zašto smo bolesni?

Na Balkanu u prošlim, bezazlenim, vremenima dominirala je izvorna, narodna muzika. Narodno stvaralaštvo. Danas se ta vrsta muzike smatra „prevaziđenom“ i „seljačkom“, kao nešto nemoderno u neskladu sa razvojem tehnološke civilizacije.

Vešti proizvođači muzike za narod su tu lepu, i duši podobnu, pesmu zaodenuli modernim rokenrolom a nešto kasnije i tzv. turbo-folkom, a u poslednje vreme i pankom!…Danas najpopularniji te vrste bend „Brkovi“ jeste medijska atrakcija kao što su nekada bili „Bijelo dugme“ i „Riblja čorba“ kojima su se inspirisali, s tim što su u svoju muziku umešali (u većim količinama) i takve satojke kao što su pank i turbo-folk! Ta čudna papazjanija pokazala se kao pun pogodak. Podjednako izazivaju ushićenje kako u rodnom Zagrebu, tako i u Sežani, Zenici, Nikšiću, Novom Sadu, Aleksincu i Skoplju. A tako je bilo i sa, pomenutim, njihovim pretečama…Brojna, očarana publika sada uz fast-fud , pivo i „guaranu“ provodi se ludo na njihovim koncertima diljem brdovitog Balkana.KARIKATURA ZA BLOG (nove tehnologije)

U literaturi, najtraženije je sve ono što je, svojevremeno promovisao Čarls Bukovski, a zatim „usavršili“ njegovi brojni sledbenici sve do Vedrane Rudan. Lepa literatura sa dušom, naprosto više nije in i ne prolazi. A nekada je Lav Tolstoj bio bestseler pisac…Tiraži sa takvim knjigama smešno su mali u poređenju sa Haroldom Robinsom i Norom Roberts, na primer.

Današnji čovek lako prima sve što je površno „zabavno“ i „opuštajuće“, a svaki napor mu je stran i teško razumljiv, kako duhovni tako i fizički. Vegetiranje, odnosno prizemna hedonija kao način života i životna filozofija, dominiraju. Letargija kojoj je koren u stimulansima ispunjenoj hrani (takođe i pićima), jeste naša stvarnost. Elan, bodrost, entuzijazam, polet…nešto su bivše. Relikti prošlih vremena.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s